Az Európai Unió 100 százalékosan kártalanítja azokat, akiknek az állatait a madárinfluenza miatt kellett lemészárolni

2017 február 16., csütörtök 15:22
78

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint január vége óta házi szárnyasokban nem mutatták ki a madárinfluenza fertőzést, és ha ez így is marad, március elején valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos elmondta, hogy a madárinfluenza vírus H5N8-as törzsének a múlt év novemberi megjelenése óta Magyarországon hét megye összesen 231 gazdaságában mutatták ki a kórokozót. Ebből 192 helyszín nagy létszámú - több mint 500 szárnyast tartó - telep volt. 

A járvány miatt 3,2 millió baromfi leölését rendelték el, ezeknek közel 80 százaléka víziszárnyas, kacsa vagy liba volt.

Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon - Fotó: MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

A NAK által a víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon Bognár Lajos arról is beszélt, hogy 

Magyarországon az Európai Unióban egyedülálló módon 100 százalékban kártalanítják azokat az állattartókat, akiknek szárnyasait a járvány miatt el kellett pusztítani.

Ez kiegészül a víziszárnyast tartók számára hamarosan elérhető, 1,5 milliárd forintos forrással, a kisösszegű, jövedelempótló támogatással. Mellette folyamatos az egyeztetés az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára. 

Bognár Lajos szerint a napokban megjelenik az az országos főállatorvosi határozat, amely járvány esetén a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt