Nem sikerült kitiltani a szerencsejátékokat Pozsonyból

Mégsem hagyta jóvá a pozsonyi önkormányzat képviselőtestülete csütörtökön azt a javaslatot, hogy a város területén teljesen tiltsák be a szerencsejátékokat.

A javaslat a fogadóirodák kivételével a hazárdjátékok teljes körű tilalmát vezette volna be. Az indítványt előterjesztői azzal indokolták, hogy a szerencsejátékok jelenléte „már túllépte az elviselhetőség határát” a városban. Pozsonyban majdnem 250 játékterem működik, és a város ebből származó közvetlen adóbevétele évi hárommillió eurót tesz ki.  

Az ötlet a városrészek polgármestereinek indítványára, a lakosság által megtámogatott kezdeményezés alapján került a képviselők elé. 

Az erről szóló petíciót a majdnem százezer pozsonyi írta alá. 

A javaslat elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség, így az hosszú vita után nem szerezte meg a kellő szavazatszámot.

A jelenlévő 41 képviselő közül csak 24-en támogatták, 12-en nem szavaztak róla, öten pedig tartózkodtak.

A kezdeményezés illeszkedett volna a szlovák parlament által tavaly jóváhagyott azon szigorításhoz, amely 2019-től a kocsmákból a játéktermekbe száműzi a játékgépeket, valamint idén januártól megtiltja a hazárdjátékokban való részvételt az állami segélyben részesülőknek, és egyidejűleg lecsökkenti a hazárdjátékok betiltását célzó petíciók támogatási küszöbét. (MTI)