Álhírbotrány Litvániában: német katonák erőszakosságát terjesztették valakik

külföld
2017 február 17., 14:47
comments 37

A litván ügyészség nyomozást indított, miután hamis bejelentést kaptak arról, hogy német nyelven beszélő férfiak megerőszakoltak egy 15 éves litván lányt, egy árvaház közelében. A bejelentés e-mailen érkezett, és egy olyan településre vonatkozott, ahol a NATO által Litvániába vezénylet német katonák laknak.

A litván ügyészség arra jutott, hogy a riasztás teljesen kamu volt. Viszont attól tartanak, hogy rémhír-kampányt akartak csinálni belőle, hogy a közhangulatot a NATO katonái ellen gerjesszék. Ez nyilván az oroszoknak lenne a leginkább érdekük, ezért litván és német források szerint is az ő kavarásuk lehet a háttérben. A címet, ahonnan a bejelentés érkezett, már törölték.

Német katonák érkeznek Litvániába, 2017 január 24-én. A balti országban a NATO 1200 katonát von össze, egy orosz támadást megelőzendő.
photo_camera Német katonák érkeznek Litvániába, 2017 január 24-én. A balti országban a NATO 1200 katonát von össze, egy orosz támadást megelőzendő.

Nemrégiben az orosz külügyminiszter azért borult ki, mert menekültek megerőszakoltak egy orosz kislányt Berlinben, aztán kiderült, hogy az sem volt igaz. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.