Elindult Izraelből és már Törökországban jár Báró, az első gólya!

Gólyák. Fotó: Mariya Prokopyuk / Flickr CC BY 2.0

Már Törökországban repül Báró, az egyik legkorábban hazatérő fehér gólya, jelentette a madarat jeladóval nyomon követő Magyar Madártani Egyesület.

Báró különleges egyed. Míg fajtársai jellemzően csak március végén, április elején szoktak megérkezni Magyarországra, ez a madár gyakran már február végén fészket rak. Fészkéből az MME élőben közvetít.

Fura viselkedése évekig rejtély volt, de amióta jeladót szereltek rá, kiderült, hogy szemben a hazai gólyaállomány javával Báró nem Szudán és Csád területén, hanem Kis-Ázsiában, azon belül is Izraelben szokott áttelelni. Vagyis több ezer kilométerrel rövidebb utat kell megtennie, ami megmagyarázza, hogy miért vállal kockázatot a korai érkezéssel.

Közben a legtávolabb telelő magyar gólyák Bárótól hatezer kilométerrel délebre, Mozambik és Dél-Afrika szavannáin telelnek.

Bárónak most szokatlan hidegben kell repülnie, az Anatóliai-fennsíkon még napközben is fagy. Ennek ellenére jól halad, a hétvégén már elérheti Európát. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.