Letartóztatták a Samsung vezetőjét

Egy hónappal az ügyészség első letartóztatási kérelme, és négy nappal a Samsung-csoportot édesapja lebetegedése óta ténylegesen irányító Jay Y. Lee 15 órás ügyészségi kihallgatása után a dél-koreai bíróság jóváhagyta a cégcsoport alelnökének letartóztatását.

Egy hónapja sikkasztás, vesztegetés és hamis tanúzás vádjával kérték a letartóztatását az ügyészek, de a bíróság akkor még úgy vélte, hogy a nyomozásnak abban a szakaszában ez szükségtelen.

Az eltelt időszakban az ügyészek újabb vádakat emeltek, és még több bizonyítékot gyűjtöttek Lee ellen.

Lee letartóztatása komoly fejlemény. Dél-Koreában a gazdasági és a politikai elit összefonódása és az ebből fakadó korrupció a rendszer része, így az ország nagyvállalatait irányító családok tagjai rendre megúszták az ilyen ügyeket. Bár már Lee apját is ítélték el korrupció miatt, mégis Lee a Samsung első vezetője, akit le is tartóztatnak. Ügye előzményeiről januárban írtam, amikor először tervezte letartóztatni az ügyészség.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.