Letartóztatták a Samsung vezetőjét

külföld
2017 február 17., 05:17
comments 16

Egy hónappal az ügyészség első letartóztatási kérelme, és négy nappal a Samsung-csoportot édesapja lebetegedése óta ténylegesen irányító Jay Y. Lee 15 órás ügyészségi kihallgatása után a dél-koreai bíróság jóváhagyta a cégcsoport alelnökének letartóztatását.

Egy hónapja sikkasztás, vesztegetés és hamis tanúzás vádjával kérték a letartóztatását az ügyészek, de a bíróság akkor még úgy vélte, hogy a nyomozásnak abban a szakaszában ez szükségtelen.

Az eltelt időszakban az ügyészek újabb vádakat emeltek, és még több bizonyítékot gyűjtöttek Lee ellen.

Lee letartóztatása komoly fejlemény. Dél-Koreában a gazdasági és a politikai elit összefonódása és az ebből fakadó korrupció a rendszer része, így az ország nagyvállalatait irányító családok tagjai rendre megúszták az ilyen ügyeket. Bár már Lee apját is ítélték el korrupció miatt, mégis Lee a Samsung első vezetője, akit le is tartóztatnak. Ügye előzményeiről januárban írtam, amikor először tervezte letartóztatni az ügyészség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.