Új-zélandi tudósok megtalálták a világ nyolcadik kontinensét, Új-Zélandot

TUDOMÁNY
2017 február 17., 07:48
comments 66
A tudósok szerint Új-Zéland csak a jéghegy csúcsa, valójában egy Zealandia nevű, eddig ismeretlen kontinens legmagasabb hegylánca csupán. A képen Milford Sound, az új-zélandi Fiordland vadon egyik festői tája látható. Fotó: Bernard Spragg / Flickr, public domain.
photo_camera A tudósok szerint Új-Zéland csak a jéghegy csúcsa, valójában egy Zealandia nevű, eddig ismeretlen kontinens legmagasabb hegylánca csupán. A képen Milford Sound, az új-zélandi Fiordland vadon egyik festői tája látható. Fotó: Bernard Spragg / Flickr, public domain.

Az amerikai Geological Society of America's Journal című geológiai szakperiodikában megjelent tanulmányukban érvelnek új-zélandi tudósok amellett, hogy országuk, Új-Zéland

valójában egy eddig fel nem fedezett kontinens, Zealandia legmagasabban fekvő része.

Leírásuk alapján a szerintük ötmillió négyzetkilométeres kontinens 94 százalékát borítja víz, Új-Zéland Északi- és Déli-szigetén kívül csak Új-Kaledónia lóg ki belőle a vízből.

Ennek ellenére szerintük Zealandia mindenben megfelel a kontinensekkel szemben támasztott elvárásoknak:

  • kiemelkedik a környező térségből;
  • egyedi a geológiája;
  • jól körülírható a területe;
  • a földkéreg vastagabb itt, mint az óceáni aljzaton.

Nick Mortimer, a tanulmány fő szerzője szerint Zealandiát már bő két évtizede kutatják. Szerinte Zealandia elismerése több egyszerű büszkeségi kérdésnél. Az újonnan felfedezett kontinens vizsgálatával sokat tanulhatnak a kontinentális lemezekről.

Kapcsolódó magyar vonatkozású hírünk a témában, hogy pénteken Szijjártó Péter felavatta az új magyar nagykövetséget Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban. Így Magyarország már hivatalosan képviseli magát a nyolcadik kontinensen is. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.