Mocskos marokkóizással indította kampányát a holland szélsőjobbos

külföld
2017 február 18., 13:25
comments 226

Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali politikus – aki már Trump előtt is Trumpabb volt Trumpnál – szombaton indította választási kampányát, és rögtön egy ilyen fordulattal nyitott:

"Rengeteg mocskos marokkói van az utcákon Hollandiában. Ha vissza akarjátok szerezni az országotokat, ha azt akarjátok, hogy a hollandok számára biztonságos legyen Hollandia, akkor csak egy pártra szavazhattok."

A 2004 – Theo van Gogh filmrendező meggyilkolása – óta rejtekhelyeken élő Wilders egy piacon mondta ezt egy Spijkenisse nevű városban, rengeteg újságíró és testőr gyűrűjében.

link Forrás

Az, hogy Wilders a mocskos marokkói ("Marokkaans tuig") kifejezést használja, nem új dolog, decemberben el is ítélte egy holland bíróság közösség elleni izgatás miatt.

Most azt ígéri Wilders, hogy az ő győzelmével "patrióta tavasz" kezdődik Európában, és később Marine Le Pen és a német AfD is sikereket fog elérni. Programjának fő pontjai az iszlám bevándorlás betiltása, a mecsetek bezárása és az EU-ból való kilépés.

Wilders pártja a közvélemény-kutatások szerint húsz százalék alatt áll, de nagy valószínűség szerint meg fogja nyerni az áprilisi hollandiai választásokat. Az továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy kormányt tudjon alakítani, mivel ehhez koalíciós partnereket kéne találnia, viszont az összes nagyobb párt kizárta az együttműködést vele. Igaz, a konzervatív-liberális miniszterelnök, Mark Rutte pártja éppen azzal próbálja Wilders szavazóit visszaszerezni, hogy maga is erősen bevándorlóellenes retorikára váltott. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.