Pence a NATO iránti elkötelezettségéről és Oroszország elszámoltatásáról beszélt a müncheni biztonságpolitikai csúcson

külföld
2017 február 18., 09:14
comments 31

Angela Merkel politikai stílusának követői nem lehetnek meglepve, hogy a német kancellár nem indított frontális támadást Donald Trump geopolitikai nézeteivel szemben a müncheni biztonságpolitikai találkozón.

Merkel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. AFP PHOTO / Thomas Kienzle
photo_camera Merkel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. AFP PHOTO / Thomas Kienzle

A német kancellár ehelyett a tőle megszokott általánosságokban beszélt a multilaterális együttműködés fontosságáról és arról, hogy a világnak szüksége van egy kifelé forduló Egyesült Államokra. Persze tartalmában ez is a Trump-féle nézetek erős kritikája, hiszen az új elnök rendszeresen arról beszél, hogy unilaterális megállapodásokat akar. Sőt, ott tartunk, hogy Merkelnek még azt a mondatát is egy Trumppal szembeni dacos kritikának lehet érteni, hogy "nagyra tartom az újságírókat".

Merkel után az amerikai alelnök, Mike Pence is mondott beszédet, aki a főnökétől megszokttnál sokkal határozottabban állt ki a NATO mellett és Oroszországgal szemben. Az USA be fogja tartani a NATO-kötelezettségeit, kiáll szövetségesei mellett, és el fogja számoltatni Oroszországot, amiért megszállás alatt tartja Kelet-Ukrajnát, hangsúlyozta.

AFP PHOTO / Christof STACHE
photo_camera AFP PHOTO / Christof STACHE

Az amerikai alelnök szóba hozta Trump egyik kedvenc témáját is, hogy a NATO által elvárt, a GDP arányában 2 százalékos katonai kiadásokat. Az USA "jelentős katonai költezést tervez", mondta Pence, és elkötelezett, hogy Irán soha ne tehessen szert atomfegyverekre.

Nem sokkal korábban John McCain amerikai republikánus szenátor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy hiába beszél Trump össze-vissza, és hiába kaotikus egyelőre az USA új kormányzata, a szövetségeiseiket nem fogják cserben hagyni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.