Orbán öt kérdésben indít nemzeti konzultációt

politika
2017 február 20., 11:42
comments 414
Budapest, 2017. február 20...Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. február 20-án...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
photo_camera Budapest, 2017. február 20...Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. február 20-án...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor sajtóirodájának vezetője, Havasi Bertalan hétfő délelőtt tájékoztatta arról a nyilvánosságot, hogy a kormányfő napirend előtt beszél majd a 2017-es év teendőiről és kihívásairól - a miniszterelnök beszédével kezdődik meg a parlament tavaszi ülésszaka. 

A közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdés az volt, hogy a menetrend szerinti sorosozáson és brüsszelezésen túl reagál-e bármilyen formában a miniszterelnök a Momentum Mozgalom sikeres népszavazási aláírásgyűjtésére. Az elmúlt napokban a kormány látványosan próbálta a Fővárosra hárítani a rendezés kérdését, de Tarlós István főpolgármester ezt látványosan visszautasította

A miniszterelnök nem beszélt erről, ehelyett azt az öt veszélyforrást azonosította, amelyekről már évértékelőjében is beszélt. Orbán Brüsszel, a külföldi befolyás alatt működő civilek és az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében nemzeti konzultációt hirdetett.

Orbán először azt foglalta össze, hogy mit végzett a kormány az előző ülésszakban. A 2017-es költségvetés érvénybe lépett, az idei politikai és gazdasági tervről és kockázatokról beszélt. A miniszterelnök méltatta a gazdasági eredményeket: 74 százalékra csökkent az államadósság, 490 milliárd forinttal több adó folyt be a költségvetésbe, mint az előző évben.  

A kormányfő szerint a 2,4 százalékos hiány tarthatónak látszik, 2017-ben 4,1, 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. További jó hír Orbán szerint, hogy rekordévet zárt a külkereskedelem 2016-ban: egy év alatt 10 milliárd eurónyi külkereskedelmi többletet tudtunk előállítani.

700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, többnyire a versenyszektorban, "karnyújtásnyira van a teljes foglalkoztatottság" Orbán szerint, és a kormányfő úgy kalkulál, meglehet a 10 évre vállalt 1 millió plusz új munkahely. A miniszterelnök méltatta még a fellendülő magyar turizmus eredményeit. 

"A magyar modell működőképes"

- mondta Orbán, aki szerint a kormány maradéktalanul teljesítette a 2016-os gazdaságpolitikai terveket, hozzátéve, hogy mindeközben csökkentek a munkát terhelő adók, miközben az alacsony keresetűek bérei folyamatosan emelkednek. 

link Forrás
Természetesen beszélt a nyugdíjak növekedéséről, az Erzsébet-utalványok kiutalásáról, az oktatási és egészségügyi szektorban dolgozók bérezésének emeléséről, és a kormány otthonteremtési programjáról. 

Orbán ezek után a migráció megállításának fontosságáról beszélt, mert ország csak az, amely képes megvédeni határait. Dicsérte a kormány ez irányú intézkedéseit 2016-ban, és jelezte, hogy a határokra háruló nyomás várhatóan a következő években sem fog csökkenni. "Nekünk nem igazunk van, hanem igazunk lesz" - utalt rá Orbán, hogy egyre több ország követi a magyar migrációs politikát, és méltatta a visegrádi együttműködést. Orbán, épp mint évértékelő beszédében, öt veszélyforrást azonosított:

  1. Rezsicsökkentés brüsszeli betiltása
  2. Illegális migráció
  3. Külföldi befolyásolási kísérletek
  4. Brüsszeli támadások az adópolitika ellen
  5. Munkahelyvédelmi támogatások megvédése Brüsszellel szemben 

Az illegális migrációval kapcsolatban Orbán ismét arról beszélt, hogy őriztetni kell azokat a bevándorlókat, akik már Európában vannak, de jogi státuszuk még nem rendezett. Nem fogjuk hagyni, tért rá a civilek elleni harcra Orbán, hogy a globális tőke döntsön a magyar emberek helyett. Szerinte a szervezetek, akik ellen küzdeni kell, csak nevükben civilek.

link Forrás

A kormányfő azt emelte ki, hogy pont olyan elszámoltathatóságot akarnak megteremteni a civil szférában, mint ami a politikusokkal szemben is fennáll. 

Harmadik fontos ellenségként ezúttal is a brüsszeli bürokráciát nevesítette, és bejelentette, hogy a fenti öt témában nemzeti konzultációt indít a kormány, hogy az állampolgárok támogatását maga mögött tudva indulhasson harcba 2017-ben is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.