Szijjártóék megerősítették, hogy felvetették Tarsolynál a moszkvai vízumközpontot

bűnügy
2017 február 20., 16:46

„A moszkvai kereskedőház nyitásáról a Quaestorral folytatott - végül sikertelen - tárgyalások során szóba került a kormány azon szándéka is, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Moszkvában is kiszervezze a vízumigénylések begyűjtését”

– írta a Külügyminisztérium cikkünkre, miszerint Tarsoly Csaba azt mondta a Quaestor-ügy mai bírósági tárgyalásán, hogy Szijjártó Péter későbbi külügyminiszter kereste meg a moszkvai vízumközpont ötletével. Ezt nehéz cáfolatnak olvasni, inkább arra utal, hogy a Szijjártóék valóban felvetették az ötletet Tarsolyéknak, gyakorlatilag invitálták a Quaestor-vezért, hogy könnyű munkával nagy profitra tegyen szert az oroszok beutaztatásával.

(Szijjártó 2014. szeptember óta volt külügyminiszter, korábban a keleti nyitásért felelős kormánybiztos volt; a Quaestor 2014 elején már javában készült a vízumközpont megnyitására, amit Kiss Szilárddal, Tarsoly Csaba bizalmasával találtak ki. Kiss cége, a Monte Tokaj Kft. már korábban részt vett , a Quaestorral létrehozott cégükben, a VisaWorld Centerben Kiss élettársa, Jelena Cvetkova volt az ügyvezető.)

Mondjuk ha sikertelen volt a Quaestorral folytatott tárgyalás, akkor végképp nem értem ezt a képet:

photo_camera "SZIJJÁRTÓ PÉTER, A MAGYAR-OROSZ GAZDASÁGI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS KORMÁNYBIZTOS (J) ÉS TARSOLY CSABA, A QUAESTOR CSOPORT ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJA MEGNYITJA A MAGYAR KERESKEDŐHÁZAT MOSZKVÁBAN - MTI"

Azt is írják, hogy "a Quaestor tulajdonosa közreműködésével alapított cég erre be is nyújtotta pályázatát, a szerződést azonban - immár Szijjártó Péter minisztersége alatt, 2015 márciusában - a KKM felbontotta és nemzetközi pályázatot hirdetett a funkció ellátására" – ami azért érdekes, mert ha a Quaestor csak pályázatot nyújtott be, akkor mi ez a kép itt lenn a vízumközpont átadójáról, és hogyan lehetett felbontani egy olyan szerződéset, amit állítólag meg se kötöttek.

Szijjártó Péter külügyminiszter és a quasetoros Tarsoly Csaba Moszkvában
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter és a quasetoros Tarsoly Csaba Moszkvában, a vízumközpont megnyitóján.

A Külügyminisztérium hozzáteszi azt is, hogy a Közösségi Vízumkódex "lehetővé teszi", hogy a vízumeljárás gyorsítása érdekében kiszervezzék a kérelmek átvételét, továbbá a kérelmek elfogadása egyébként is a nagykövetség hatásköre. Szijjártó minisztersége alatt pedig már nem volt szabálytalanság, állítja a minisztérium, a korábban feltárt szabálytalanságok csak a 2013-as időszakra vonatkoztak.

Több kérdésünkre nem válaszolt a Külügyminisztérium. (Vizsgálták-e a Quaestor-féle vízumközpont szabályosságát? Miért volt prioritás az orosz állampolgárok beutaztatásának gyorsítása, ha a bevétel egy magáncégnél csapódik le az állam helyett? Miért nem volt közbeszerzés?) Az is nyitott kérdés még, hogy vajon Szijjártó Péter milyen minőségében tárgyalt Tarsolyékkal a vízumközpontról, ha akkor még nem is volt külügyminiszter.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.