Elképesztően cukinak és érzelmesnek látod a kutyádat? Talán mert te is elképesztően cuki és érzelmes vagy!

2017 február 21., kedd 10:38
128

Az empatikusabb emberek empatikusabbnak látják a kutyájukat is.

így foglalható össze talán a legtömörebben az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatóinak cikke, ami a PloS One folyóiratban jelent meg.

A kutatók összességében arra jutottak, hogy az empatikusabb gazdák intenzívebben reagálnak egy kölyökkutya látványára, és úgy értékelik, hogy a saját kutyájuk az ember és más kutyák érzelmeire is fogékony.

Ismeretlen amerikai cuki kutya földlabdás kerti növénnyel.

A magyar etológusok projektjének kiindulópontja az volt, hogy minden kutyagazda evidenciának tartja, hogy a szőrös haverja észreveszi az érzéseit és megfelelő módon válaszol rájuk: ha a gazda mondjuk szomorúan üldögél, a kutya az ölébe teszi a fejét, nagy szemekkel nézi az arcát és simogatásért böködi a kezét. De egy tudós feladata többek között éppen az, hogy rákérdezzen a látszólagos evidenciákra is, így az ELTE etológusai feltették a kérdést: vajon tényleg képesek-e empátiára a családi kutyák, vagyis átveszik-e mások érzelmeit?

Mivel ez a jelenség viselkedéstesztekben nehezen vizsgálható, a kutatók kérdőíves módszert alkalmaztak.

Szily Fülike (3,5) úgy néz, hogy mindjárt ledönt a lábamról az empátiaroham.

Kubinyi Enikő, az ELTE TTK Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa szerint ha az a kérdés, hogy a kutya hogyan reagál érzelmekre, akkor jó támpontot adhat az, hogy a gazdája empátiájához viszonyítunk, hiszen az empátia szorosan kapcsolódik a személyiség együttműködés nevű dimenziójához. Ez a dimenzió pedig – ahogy ezt korábbi vizsgálatok is megmutatták – kutya és gazdája esetében nagyon hasonló, akár barátságos közeledésről, akár bizalmatlanságról beszélünk.

Szánthó Flóra doktorandusz hallgató, a közlemény első szerzője egy további érdekes összefüggésre világít rá: minél empatikusabb valaki, annál „cukibbnak” talál egy állatfotót. Ha ez a kutyák iránti empátiában is kimutatható, akkor ez megerősíti az empátia és a kutyák arckifejezéseire adott élénkebb reakció közötti összefüggést.

A közel háromezer kitöltött kérdőív eredménye alapján úgy tűnik, hogy azok a kutyák, akiket gazdáik saját érzelmeikre reaktívabbnak értékeltek, más kutyák viselkedésére is érzékenyebbeknek tűnnek. Az érzelmileg reaktívabb kutyák gazdái magasabb pontszámot értek el az empátiaskálán, vagyis a kutya és gazda személyisége között az empátiájukat tekintve is összefüggés mutatható ki. Az empatikusabb gazdák kevesebb problémáról számoltak be kutyáikkal kapcsolatban, amit magyarázhatunk a jobb elfogadó képességükkel, de elképzelhető, hogy empatikusságuknak köszönhetően több figyelmet fordítottak kutyáik kiválasztására, nevelésére, szocializálására.

Az idősebb kutyák kevésbé reagálnak gazdáik érzelmeire, amely fontos eredmény lehet az Etológia Tanszéken nemrégiben indult, öregedésssel foglalkozó Szenior Családi Kutya Program vizsgálatai szempontjából is.

Azok a gazdák, akik úgy vélték, hogy a kutyájuk úgy gondolkodik, akár egy gyerek, empatikusabbnak értékelték kedvencüket. „Ez az eredmény arra figyelmeztet minket, hogy a kutyák viselkedését mindenképpen meg kellene vizsgálni valós helyzetben is, és az így nyert objektív adatokkal összevetni a gazdák véleményét.” – mondta Miklósi Ádám egyetemi tanár, az Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője. 

„A mi vizsgálatunk is megerősítette, hogy az empatikusabb gazdák aranyosabbnak találtak egy kölyökkutyáról készült képet, míg egy felnőtt kutya képével ezt az összefüggést nem tudtuk kimutatni”

– összegezte Szánthó Flóra doktorandusz hallgató.

A kérdőívet nem csak magyar, hanem német kutyatartók is kitöltötték: a két országban kapott főbb összefüggések hasonlóak voltak, ez megerősítette azt a feltevést, hogy a megfigyelt jelenségek általában jellemzők a családi kutyákra és gazdájukra.

A magyar kutatás elsőként használt olyan kérdőívet, amivel vizsgálni lehet, hogy a gazdák hogyan vélekednek kutyáik érzelmi reaktivitásáról. Bár az empatikusabb gazdák nagy beleérző képességet tulajdonítanak kedvencüknek, ez adódhat abból is, hogy máshogyan értékelik kutyájuk viselkedését, mint egy kevésbé érzékeny személy, hiszen gyorsabban, pontosabban és intenzívebben értékelik mind az emberek mind pedig a kutyák arckifejezéseit. Kubinyi Enikő egy friss finn kutatás alapján még arra is felhívta a figyelmet, hogy 

„nem biztos, hogy az empatikusabb emberek kutyái mások, mint a többieké, inkább arról van szó, hogy ők hamarabb észreveszik a kutyájuk viselkedésében az érzelmekre adott reakciókat”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt