Másfél évre ítélték a földön fekvő palesztint agyonlövő izraeli katonát

külföld
2017 február 21., 16:07
comments 207

Bár Elor Azaria őrmester védői felmentést kértek, az ügyészség pedig legalább három éves börtönt, végül 

alig másfél év börtönre ítélte az izraeli katonai bírság kedden a katonát.

Azaria még tavaly tavasszal lőtt fejbe egy korábban már ártalmatlanná tett, a földön magatehetetlenül fekvő, palesztin merénylőt. Az ítélethirdetést Izraelben minden televízió- és rádiócsatorna élőben közvetítette. A katona támogatására tüntetés volt a katonai bíróság épülete előtt tüntetett Tel-Avivban, a terembe belépő őrmestert sokan tapssal köszöntötték.

Az izraeli közvéleményt teljesen megosztotta az ügy: többen, köztük Avigdor Liberman védelmi miniszter, Miri Regev kulturális miniszter, Naftali Bennet oktatási miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is kegyelmet kért a számára. Mások szerint a magatehetetlen, nyilvánvalóan veszélytelen ember megölése bűn. 

link Forrás

A katonai bíróság indoklása szerint azért ítélte el Azariát,

"mert a magatehetetlen merénylőre leadott lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt."

Az országban legutóbb tizenkét évvel ezelőtt ítéltek el katonát emberölésért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.