57 makákót altattak el egy japán állatkertben, mert fenyegetést jelentenek a helyi majomvilágra

ÁLLAT
2017 február 22., 07:56
Fotó: AFP
photo_camera Fotó: AFP

Halálos injekcióval végeztek a chibai Takagoyama állatkert gondozói 57 japán makákóval, miután úgy találták, hogy az állatok "veszélyes, idegen" géneket hordoznak. 

Ezt egészen pontosan úgy el kell elképzelni, hogy Japánban a makákók különleges védettséget élveznek, turista attrakciónak számítanak, a nem helyi illetőségű makákók pedig egyenesen törvényen kívülinek számítanak. A nem japán vagy öszvér makákók birtoklása, szállítása, rejtegetése egyaránt tilos. 

Valamiért a chibai állatkert gondozói gyanút fogtak, és DNS-vizsgálatok sorozatának vetették alá a makákóállományt, teljes joggal: több tucat migráns makákót fedeztek fel, akik helyi bennszülött makákók és bevándorló rhesusmakákók, másik nevükön bundermajmok kereszteződéséből jöttek világra.  

A WWF helyi természetvédelmi csoportjának vezetője az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy az invazív fajok problémát okoznak, mert "keverednek a bennszülött állatokkal és ezáltal veszélyeztetik a természetes ökoszisztémát".  

Az állatkert vezetői megadták azért a tiszteletet az elaltatott állatoknak: a szomszédos buddhista templomban tartottak gyászszertartást a kimúlt makákóknak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.