A Momentum szerint a kormány gyáván megfutamodott

politika
2017 február 22., 18:59
comments 410

„Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván megfutamodott 266 ezer vagy még több ember akarata elől” 

- reagált a Momentum Mozgalom sajtósa az Indexnek arra, hogy Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt szerda este úgy döntött, hogy visszavonják Budapest pályázatát a 2024-es olimpiára

Papp Gergő azt mondta, sajnálják, hogy a kormány elvette a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról. Szerinte pályázat visszavonása egyértelműen hatalomtechnikai döntés, amivel azt akarja elkerülni a kormány, hogy elbukjon egy népszavazást. 

A Momentum Mozgalom elnöke szerda este Fürjes Balázs kormánybiztossal vitatkozott az ELTE-n. Miután Fekete-Győr András megtudta, hogy visszavonják a pályázatot, a 444-nek azt mondta, hogy vegyesek az érzései a visszalépéssel kapcsolatban, mert ők inkább népszavazást szerettek volna. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség)Ugyanakkor szerinte a lépés nem érinti a Momentum Mozgalom jövőjét. Hamarosan tisztújítást tartanak, majd arra koncentrálnak, hogy 2018-ra mind a 106 egyéni választókörzetben saját jelöltet tudjanak állítani. Fekete-Győr szerint ez sokkal nagyobb feladatot fog jelenteni, mint a mostani aláírásgyűjtés. Elmondta, hogy ehhez már főállásban kell a Momentumban dolgozniuk. A párt működéséhez adományokból, közösségi finanszírozással szereznének pénz. 

Fürjes Balázs kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy Magyarország pályázni fog-e a 2028-as olimpiára, de ő személy szerint nagyon szeretné, hogy legyen olimpia. A kormánybiztos nem adott egyértelmű választ arra, hogy akkor megkérdezik-e erről előre az emebreket, de szerinte jó lenne. Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat kormányzati felelőse - MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 444 kérdésére, hogy kié a nagyobb felelősség, a pályázatot korábban támogató, de most a népszavazás mögé beálló pártoké, vagy a szervezőké, akik nem írtak ki népszavazást a pályázati folyamat elején, Fürjes azt mondta:

nem akarja ő méricskélni a felelősséget, szerinte ezzel mindenkinek magában kell elszámolnia.

Ehhez képest a kormány szerda este határozatban mondta ki, hogy „az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.