Egyre kevesebb kamasz követ el bűncselekményt Dániában, mert folyton a telefonjukon lógnak

bűnügy
2017 február 22., 12:36

Egyre törvénytisztelőbbek a dán kamaszok

- ez derült ki a dán Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kutatásából. Amikor 1989-ben kérdezték meg a 14-15 éves gyerekeket, hogy loptak-e már életükben valami apróságot boltból, akkor 46 százalékuk válaszolta, hogy igen. Mikor 2016-ban kérdezték meg tőlük ugyanezt, akkor már csak 17 százalékuk válaszolt igennel. A más bűncselekmények is hasonló mértékben csökkentek.

A visszaesésnek sokféle oka lehet. Az elmúlt 27 évben például sokat fejlődött a biztonságtechnika, minden boltban van kamera, a lopásgátló kapu, több a biztonsági őr, szóval nehezebb lett a bolti szarkák élete. Az oktatás is változott, ennek is szerepe lehet a kamaszkori bűnözés visszaesésében. Viszont a kutatók szerint van még egy fontos faktor: az internet elterjedése.

A fiatalkori bűnözésnek van egy jellemző dinamikája. Amikor a kamaszok felügyelet nélkül összegyűlnek valahol, akkor növekszik érdemben a bűnelkövetés esélye. Az elmúlt években viszont a 14-15 évesek az idejük jelentős részét online töltik

kevésbé élnek társasági életét, de kevesebb bűncselekményt is követnek el.

Van ennek árnyoldala is, egy skót kutató szerint ugyanis az utóbbi években csökkenhetett például a fiatalok által elkövetett bolti lopások aránya, de más, online bűncselekményeké, például az internetes csalásé és zaklatásé nőtt. Úgy néz ki, hogy a fiatalok, akik hajlamosabbak voltak 14-15 éves korukban kisebb, utcai bűncselekményeket elkövetni, azok most az interneten teszik ugyanezt.

Dániában viszont nem tapasztaltak ilyen emelkedést, sőt, ott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács adatai szerint a 14-15 évesek inkább áldozatai, mint elkövetői az online bűncselekményeknek. (WaPo)