Hamarosan nem tilthatják meg színészek, hogy a valódi életkoruk szerepeljen az IMDB-n

2017 február 22., 12:25
comments 105

Még szeptemberben döntött úgy Kalifornia állama, hogy a szórakoztatóipar szereplőinek joguk van ahhoz, hogy az IMBD-t és hasonló adatbázisokat arra kényszerítsék, hogy ne tüntessék fel születési évszámukat, ha ők ezt nem akarják. 

Az egész mögött színészek egy csoportjának lobbija állt, akik nem akarták, hogy a stúdiók tudják, hány évesek is valójában, ezzel biztosítva, hogy nem eshetnek el szerepektől csak a koruk miatt. A döntést azonban sokan gúnyolták, egyrészt szólásszabadság védelmére hivatkozva, másrészt arról beszélve, hogy a stúdiók diszkriminációs gyakorlatáért nem harmadik felet, az IMDB-t kéne piszkálni, hanem a stúdiók környékén rendet rakni. 

Most pedig egy szövetségi bíró San Franciscóban ki is mondhatja, hogy ez az egész tiltás teljesen nevetséges volt. Helyi lapok szerint a bíró már jelezte is egy ügyvédnek, hogy nem nagyon találkozott még ennyire védhetetlen üggyel és hogy ha továbbviszik a pert, az csak azt jelenti majd, hogy még több adódollárt juttatnak az IMDB ügyvédjeinek zsebébe. 

Azért is érthetetlen a törvény, mert ugyan az IMDB-t el is tilthatják az életkorok megjelentetésétől, azt nyilvánvalóan nem lehet elérni törvényi eszközökkel, hogy ez az információ ne szerepelhessen az interneten. (AVCLUB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.