60 százalékkal emeli a kormány a Gulágra hurcoltak nyugdíját

politika
2017 február 23., 15:21
comments 135

A kormány 60 százalékkal emeli mindazok nyugdíját, akik megjárták, megszenvedték a Gulág poklait az egykori Szovjetunióban – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Gulág Emlékbizottság elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, korábban zömmel svábok lakta Hercegkúton, a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének országos zárórendezvényén.

Sajnos egyre kevesebb ember kaphatja meg ezt az emelt nyugdíjat – mondta Balog, kifejtve, hogy a kormány „két lépésben” teszi meg a nyugdíj-kiegészítést, aminek a végén a politikai rehabilitáltak a dupláját kapják meg az eddigi járandóságuknak. Ez 4,5 milliárd forintot jelent.

Szólt arról, hogy bár Hercegkút a világ egy eldugott sarka, de akik itt élnek, azoknak a „világ közepe”: „ez volt az a hely, amelyről álmodtak a lágerekbe elhurcoltak, ez jelentett számukra reményt, ez volt az a hely, amely életben tartotta őket, ide akartak visszatérni, azok is, akik hazatérhettek, és azok is, akik soha”.

Balog Zoltán azt mondta: Magyarországot fegyverrel elfoglalt országnak tekintette Sztálin, az orosz szövegekben soha nem volt szó felszabadításról, csak elfoglalásról.

Mint mondta, a Gulág története nélkül nem érthetjük meg az emberiség 21. századi történetét, az embertelenséget, emlékezni kell, hogy ez ne merüljön feledésbe.

Stumpf István hercegkúti kötődésű alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter a rendezvényen azt mondta: mindig emlékezni kell a több mint 130 hercegkútira, akit málenkij robotra, a Gulágra elhurcoltak. Akik onnan hazajöttek, nem panaszkodtak, hanem beálltak a munkába, mert nem beszélhettek arról, hogy mi történt velük – mondta.

A Balti-Fehér-tengeri csatorna építése, 1932
photo_camera A Balti–Fehér-tengeri csatorna építése, 1932

A kormány 2015-öt a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította. Az elmúlt évben több mint 600 eseményt rendeztek a Gulágra elhurcoltak emlékére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.