Az olimpiai népszavazás miatt sérült Orbán imidzse - írja a Süddeutsche Zeitung

POLITIKA
2017 február 23., 14:20

Összefoglaló jellegű publicisztikát írt a magyar olimpiai pályázatról és a budapesti népszavazási kezdeményezésről a legnagyobb példányszámú német politikai napilap.

Az elmúlt napok eseményeinek felidézése után a cikk megállapítja, hogy a Nolimpia mozgalom sikere miatt sérült Orbán Viktor, illetve a Budapestre olimpiát hozni akaró erők imidzse. Szóba kerül, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy ideje már számított a magyar visszalépésre, ezért külön tárgyalt a két állva maradt pályázóval, Los Angelessel és Párizzsal.

Róma, Hamburg és Boston már jó ideje visszaléptek a magas költségek és a vállalkozás fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek miatt - írja Cathrin Kahlweit, azonnal hozzátéve, hogy Magyarországon ezen szempontokon kívül a fenyegető korrupció is számított. Kritikusai szerint az Orbán-kormány kliensgazdaságot épített ki, aminek része az állami megbízások irányított odaítélése a vállalkozóknak - szögezi le a vezércikk, megemlítve, hogy az ellenzéki LMP máris az eddig eltapsolt 32 millió euró elköltésének parlamenti kivizsgálását kérte.

A Süddeutsche Zeitung az olimpiarendezés körüli viták egyik egyértelmű nyertesének nevezi a Momentum mozgalmat. A Fekete-Győr András körül nagyjából két éve szerveződő budapesti diákok és oktatók csapata az SZ szerint szemben áll a létező pártokkal, amikben csalódtak a magyar választók, az 1989 táján születettek végre be akarják bfejezni a rendszerváltást - írja a német napilap.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.