Formailag valószínűleg ki kell írni a népszavazást

A Fővárosi Választási Iroda munkatársai valószínűleg nem úszták meg a munkát azzal, hogy szerdán a kormány és a Főváros bejelentette, visszavonják a 2024-es olimpiai tendert. Az aláírásokat ettől függetlenül meg kell számolni, és amennyiben kellő számú érvényes szignó van az íveken, a Fővárosi Közgyűlésnek ki kell írnia a népszavazást.

Népszavazás ettől természetesen még nem lesz, de az okafogyottságot - írja a Magyar Nemzet, idézve a Kaposvári Törvényszék egy hasonló kezdeményezésre vonatkozó októberi álláspontját - csak bíróság mondhatja ki. 

Ha a bizottság már kiírta a népszavazást, onnantól kezdve válik megtámadhatóvá a bíróság előtt. Nem túl lényeges formai kérdés, hogy ki fogja megtámadni elsőként a döntést, a Főváros, a kormány, esetleg valamelyik ügyeletes önjelölt feljelentő, de ez a menete a procedúrának. 

A Momentum Mozgalom és ellenzéki pártok által összegyűjtött szavazatok közül nagyjából 12 ezret sikerült átszámolni szerdáig, ezeknek 11,5 százaléka volt érvénytelen, mielőtt a kormány a pályázat visszavonásáról döntött.