Formailag valószínűleg ki kell írni a népszavazást

POLITIKA
2017 február 23., 05:46
comments 130

A Fővárosi Választási Iroda munkatársai valószínűleg nem úszták meg a munkát azzal, hogy szerdán a kormány és a Főváros bejelentette, visszavonják a 2024-es olimpiai tendert. Az aláírásokat ettől függetlenül meg kell számolni, és amennyiben kellő számú érvényes szignó van az íveken, a Fővárosi Közgyűlésnek ki kell írnia a népszavazást.

Népszavazás ettől természetesen még nem lesz, de az okafogyottságot - írja a Magyar Nemzet, idézve a Kaposvári Törvényszék egy hasonló kezdeményezésre vonatkozó októberi álláspontját - csak bíróság mondhatja ki. 

Ha a bizottság már kiírta a népszavazást, onnantól kezdve válik megtámadhatóvá a bíróság előtt. Nem túl lényeges formai kérdés, hogy ki fogja megtámadni elsőként a döntést, a Főváros, a kormány, esetleg valamelyik ügyeletes önjelölt feljelentő, de ez a menete a procedúrának. 

A Momentum Mozgalom és ellenzéki pártok által összegyűjtött szavazatok közül nagyjából 12 ezret sikerült átszámolni szerdáig, ezeknek 11,5 százaléka volt érvénytelen, mielőtt a kormány a pályázat visszavonásáról döntött. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.