Tragédia: az albán rendőrség tavaly 2,5 millió szál kendert semmisített meg

Több mint 3100 rendőrt vezényeltek ki Albánia egész területén a marihuána alapanyagául szolgáló növények megsemmisítését, további termesztésük megelőzését célzó nagyszabású műveletben – közölte az albán rendőrség.

Egy munkás kendert vág a gyulai közfoglalkoztatási programban termelt, ipari felhasználásra szánt kender betakarításán Gyula határában 2016. szeptember 21-én (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Az országos razzián meg akarják találni az üvegházakban, volt katonai raktárakban, alagutakban és elhagyatott házakban található kendercsomagokat és az eladásra előkészített, szárított növényeket. A keresést nyílt terepen, főleg a kannabisztermesztők által leginkább kedvelt kis falvakban folytatják.

A kannabisztermesztés az utóbbi időkben kényes témává vált Albániában. A június 18-ai általános választások közeledtével egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a drogkereskedelemből származó pénzzel befolyásolhatják a választások eredményét, akár szavazatvásárlással is.

Az elmúlt hónapokban az állami rendőrség több razziát is tartott, amiken több mint 3 tonna kannabiszt foglaltak le. Több tonna kannabiszt a határátkelőhelyeken és Olaszországba, illetve Görögországba tartó hajókon foglaltak le.

A hatóságok tavaly kb. 2,5 millió szál kendert semmisítettek meg.

Franco Roberti olasz maffia- és terrorizmusellenes ügyész más magas rangú hivatalnokokkal együtt csütörtökön Tiranába látogatott, hogy megvitassa az albán kollégáival a kannabisztermesztés terjedésének lehetséges okait. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.