Trump kormánya visszavonta Obama transzneműek vécéhasználatára vonatkozó rendeletét

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Barack Obama kormánya lehetővé tette az Egyesült Államokban tanuló transznemű diákok számára, hogy saját nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használjanak az oktatási intézményekben. 

Ezt az iránymutatást szerda este az új amerikai kormány visszavonta, még hozzá azzal indokolva a döntést, hogy ezek zavart okoztak több intézményben, perek indultak azok pontos alkalmazhatósága és a hiányos garanciák miatt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ettől függetlenül továbbra is minden diákra vonatkoznak azok a biztosítékok, amelyek megvédik őt a szexuális identitása miatti esetleges zaklatástól.

Az irányelv visszavonásával ismét az adott ügyben vagy esetben  illetékes hatóságok megítélése lesz ismét, hogy miként értelmezik a nemi diszkriminációt tiltó törvényt, tehát hogy annak megítélése során az érintett nemi identitását vagy a biológiai nemeket veszik-e majd figyelembe. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.