136 török diplomata kért politikai menedéket Németországban

külföld
2017 február 24., 12:39
comments 9

Az Erdogan elnök elleni, tavaly júliusi bukott puccskísérlet óta eltelt időszakban, 2016 autusztusától 2017 januárjáig 136 török diplomataútlevél birtokosa - diplomaták és családtagjaik - kért politikai menedéket Németországban. Hogy pontosan kik, azt a német hatóságok őket védve nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudni pontosan, hogy hányan diplomaták, és hányan családtagok.

Ahogy azt se hozták nyilvánosságra, hogy ha egyáltalán, hányan kaptak menedékjogot.

Törökország korábban határozottan arra kérte Németországot, hogy ne fogadja be menekültként a puccs után elmenekült katonákat. Merthogy a puccs után sok katona is külföldre menekült, ketten közülük Görögországban kértek menedéket nemrégiben.

Ez több szempontból is pikáns, a görög-török viszony korántsem felhőtlen, a két országnak vannak egymással szemben támasztott területi igényei. A két Görögországba menekült katona állítólag kommandós, és a hírek szerint valóban részt vettek a puccskísérletben.

Egy görög bíróság januárban elutasította nyolc, korábban Görögországba menekült katona kiadatását Törökországnak. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.