Mire gondolt Fürjes kormánybiztos, amikor bevallotta, hogy a Dagály uszoda látványterve csak blöff volt?

POLITIKA
2017 február 24., 14:32
comments 376

Különösen ideges interjút adott az ATV-nek csütörtökön Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormánybiztosa, már a kérdések nagy részét is sértetten kikérve magának, hogy a beszélgetés derekán valóságos bombát robbantson.

Miután a beszélgetés az olimpiai pályázatról a vizes vébé uszodájának elszállt költségeire terelődött, Rónai Egon műsorvezető egyszer csak előhozta, hogy az uszodához készült egy szerinte "csilivili" látványterv, hogy a végül átadott épület - Rónai szavával a "betonkolosszus" - egészen másképp nézzen ki.

Fürjes erre előbb leereszkedő modorban kioktatott:

Nehéz úgy vitatkozni, hogy nem tényszerű, amit mond.

majd ledobta a bombát:

Nem készült terv.

A visszakérdésre válaszul Fürjes kifejtette, hogy az a bizonyos látványos látványterv egy "blöff" volt:

Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet.

Majd elmagyarázta, hogy annak idején villámgyorsan prezentálni kellett valamit a Nemzetközi Úszószövetségnek, hogy el tudják képzelni a helyszínt. Ezért készült a látványterv, vagyis a blöff, ami mögött nem is volt igazi terv.

Ez a beismerés nem csak azért volt megdöbbentő, mert magyar kormányzati figurák aránylag ritkán vallják be, hogy magyar pályázók megvezettek egy nemzetközi szervezetet egy kamu grafikával. Hanem azért, mert Fürjes ezzel elvileg azt is elismerte, hogy a magyar fél a hazai közvéleményt is becsapta, illetve közvetetten lehazugozta saját fideszes kormánybiztostársát, illetve az épület tervezőjét.

Hogy a lehazugozást mire alapozom? Arra, hogy amikor Vígh László kormánybiztos és Ferencz Marcel, az uszoda tervezője 2014. február 11-én egy hazai sajtótájékoztatón bemutatták a "csilivili" látványtervet, Vígh arról beszélt, hogy „Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága (...) Olyan úszópalotát építünk, amelyiknek az egész világ a csodájára jár majd", hogy Ferenc utána a technikai részletekbe menően elemezze azt a tervet, ami Fürjes szerint nem is létezett. És ezt a magyar embereknek mondták, nem valami külföldi testületnek.

Ugye, micsoda ellentmondás feszül itt?

De azt hiszem, rájöttem, mi a valós helyzet. Elképzelhető, hogy Fürjes csak ügyeskedni próbált, hogy a műsorvezetőt tájékozatlannak beállítva - "Nehéz úgy vitatkozni, hogy nem tényszerű, amit mond" - megalázza Rónai Egont.

Rónai ugyanis, amikor csilivili látványtervet emlegetett, teljesen nyilvánvalóan arra az aranyszínű, áttört hullámforma fémszerkezettel borított látványtervre gondolt, amit a nagyközönség érdeklődő része is jól ismer. Erre:

Ez az a bizonyos soha el nem készült álomuszoda, amiről annak idején Vígh és Ferencz a sajtótájékoztatót tartották: ez lett volna az a szélben zenélő, energiatakarékos, kilátóként és látványosságként is szolgáló szuperépület, amiről beszéltek. Csakhogy Fürjes szavaival ellentétben ennek tudomásom szerint igenis elkészültek a részletes tervei, amiket utána egyszer csak megváltoztattak, hogy a mostani raktár készüljön végül el.

A Fürjes-trükk ott lehetett, hogy mindeközben valóban létezett egy igen korai, sokkal kevésbé ismert látványterv, még 2013-ból, amit a magyar pályázó tényleg csak azért készített, hogy a pályázati anyagunkat átnéző Nemzetközi Úszószövetség legalább annyit el tudjon képzelni, hogy hol és mekkora uszoda lenne a vébé helyszíne. De ez eleve még nem is a 2017-es, hanem a 2021-es vébé pályázata volt. Erről a 444-en korábban már közölt látványtervről beszélek:

Erre tényleg igaz tehát, hogy puszta látványvterv volt, vagyis semmire sem kötelező ábra, aminek csak rövid ideig volt praktikus funkciója, a pályázás legelején, és nem is állt mögötte valódi terv. 

Vagyis Fürjes úgy tudott blöffözni és úgy tudta közben letájékozatlanozni Rónait, hogy formálisan nem is hazudott.

Csakhogy Rónai kérdése teljesen nyilvánvalóan nem erre, hanem a későbbi, az aranyszínű verzióra vonatkozott, és arra, hogyan lett abból a tényleg látványos épületből a végére egy irdatlan, fantáziátlanul ronda raktár, istentelen sok pénzből.

Azzal, hogy Fürjes azt mondta, amit, sikeresen elkerülte, hogy a fenti lényegi kérdésre érdemben válaszolnia kelljen.

A végkövetkeztetés az, hogy Fürjes valószínűleg szómágiával próbálkozott és szándékosan félreértette Rónait, hogy jobban jöjjön ki az interjúból és egy kényelmetlen kérdésre nem kelljen felelnie. Mert ha nem ez a helyzet, akkor hazudott, hiszen, mint mondtam, az aranyhullámos verzió nemcsak látvány- hanem valódi, kidolgozott terv volt.

Az ügyben megkerestem az érintett tervezőt, aki azonban az aláírt titoktartási nyilatkozatra hivatkozva nem volt hajlandó válaszolni semmiféle kérdésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.