A Kim Dzsogun testvérét meggyilkoló indonéz nő továbbra is azt állítja, hogy egy kandikamerás műsor szereplőjének hitte magát és 90 dollárt kapott ezért

külföld
2017 február 25., 16:55
comments 61

Az észak-koreai diktátor testvérét, Kim Dzsongnamot múlt héten gyilkolták meg Kuala Lumpurban, a merénylet után négy embert vettek őrizetbe a malajziai hatóságok.  

Egyikük egy indonéz nő, aki azt állítja, hogy megvezették, azt hitte, egy kandikamerás átverős műsorban szerepel, és csak vízet kell spriccelnie egy férfi arcába. Mindezért pedig 90 dollárt fizettek neki. Ezeket a kihallgatás részleteit ismerő indonéz hivatalnok árulta el a sajtónak. 

link Forrás

Ugyanakkor a malajziai hatóságok továbbra sem hisznek a nőnek, szerintük a felvételek alapján látszik, hogy kiképezték a feladatra, és a nő tudta, hogy víz helyett a világ egyik legveszélyesebb idegmérgét a VX-et öntötte a férfi arcába. A nő rögtön a támadás után azonnal a mosdóba ment és kezet mosott, a rendőrség szerint ez is arra utal, hogy nem tévés átverőműsor eszköze volt. 

A VX, amely a szerves foszforsav-észterek közé tartozik, cseppfolyós állapotában a bőrön keresztül szívódik fel, illetve a szem érintésével kerülhet a szervezetbe. Sokáig nem párolog el, ezért megmarad a környezetben.

A vegyi fegyverekről szóló egyezmény (CWC), amelyhez Észak-Korea nem csatlakozott, tilalmi listára helyezte a VX idegmérget. Szakértők szerint Phenjan 4500 tonna ilyen vegyifegyvert tud előállítani évente, válságos időszakban pedig akár 12 ezer tonnára növelheti éves kapacitását. Jelenlegi vegyifegyverkészleteit 2500-5000 tonnára becsülik.

Malajzia egyelőre nem vádolta meg hivatalosan Észak-Koreát a gyilkossággal, de a gyanú szerint egy észak-koreai férfi látta el méreggel a két nőt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.