A Trump Hotelben tart nemzeti ünnepet a kuvaiti nagykövetség, és ez akár alkotmánysértő is lehet

2017 február 25., 19:51
comments 39

Kuvait amerikai nagykövetsége Washingtonban, a Trump Hotelben fogja ünnepelni az ország nemzeti ünnepét. 5-600 fős fogadást terveznek, és erre az alkalomra ki fogják venni a hotel több termét. Mindez becslések szerint mintegy 60 ezer dollárjukba kerül majd.

Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a Trump Hotel éppen az amerikai elnök, Donald Trump érdekeltségébe tartozik, és vannak hangok (!), melyek szerint nem ideális, hogy külföldi kormányok nagyobb összegeket fizetnek ki az elnök érdekeltségébe tartozó cégeknek. Ezek amúgy a visszafogottabb hangok, mert mások szerint mindez egyenesen alkotmányellenes. 

Trump ügyvédje még januárban mindenesetre azt ígérte, hogy minden hasonló esetben, amikor külföldi kormánytól érkezik bevétel Trump valamelyik cégéhez, a profitot az elnök be fogja fizetni a költségvetésbe. 

Ugyanakkor nem annyira könnyű kideríteni, hogy ez tényleg így történik-e. A Reuters megkeresésére sem a Trump Alapítványokat kezelő Alan Garten, sem a Fehér Ház nem árulta el, hogy történt-e már ilyen átutalás amióta Trumpot beiktatták. 

photo_camera (Simon Guillemin / Hans Lucas/AFP)

A kuvaiti nagykövet, Salem al-Sabah annyit elmondott a Reutersnek, hogy annyit fizetnek a terembérlésért, amennyit a Four Seasonnak fizettek tavaly, de hogy pontosan mekkora összegről van szó, azt nem akarta elmondani. Ugyanígy nem árulta el a Trump Hotel sem, így a 60 ezer dolláros ár csak szakértői becslésekből jött össze. 

A korábban az Obama és Bush-adminisztrációban is dolgozó, etikai kérdésekkel foglalkozó jogászok mindenesetre még januárban beperelték Trumpot, mivel szerintük megsérti az alkotmányt, amikor külföldi kormányoktól fogadnak el pénzeket a vállalatai. Sőt, egyes jogászok szerint még ha Trump be is fog fizetni mindent a költségvetésbe, ahogy az ügyvédje ígérte, ugyanúgy alkotmánysértő, ahogy külföldi kormánytól fogad el adományt, és nem elég csak a profitot befizetnie. 

Trump februárban ugyan lemondott annak a vállalatnak az éléről, ami a hoteleket irányítja, de tulajdonrésze megmaradt. Az elnök ügyvédje januárban azzal érvelt, hogy kibérelni egy hotelszobát, az nem olyan, mintha valaki ajándékot venne, és semmi köze ahhoz, hogy Trump az elnök. 

A Reuters próbálta megtudakolni az amerikai kormány etikai ügyeiért felelős hivataltól, hogy rendben van-e, hogy a Trump Hotel bevételre tesz szert külföldi kormányoktól, de nem kaptak választ. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt