Az éneklő troll, avagy izlandi dalok elektronikus hátszéllel

ZENE
2017 február 25., 18:15
comments 31

A karácsonyi izlandi mixet készítő Dunajcsik Mátyás két zenésztársával, Pandával és Szabó Mátyással fogott új projektbe, melyben néhány hagyományos izlandi dallam elektronikus feldolgozása mellett egy speciálisan izlandi népi hangszer, a langspil is bemutatkozik:

link Forrás

A félórás felvétel mellé kaptunk egy rövid leírást is a projektről és a hangszerről is:

A langspil egy rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyon sokoldalú népi hangszer, amit 17. és a 19. század között használtak Izlandon abban az időben, amikor a hagyományos európai hangszerek, mint a zongora vagy a harmonika még nem terjedtek el széleskörűen a szigeten. Tulajdonképpen egy hosszú fadoboz három húrral, amelyek közül kettő zengőhúrként funkcionál, a harmadik pedig fogólappal van ellátva és a dallamot lehet rajta játszani a legkülönbözőbb módokon, pengetve, ütőkkel verve, vagy éppen vonóval.

Én még a stuttgarti ösztöndíjam idején, tavaly ősszel kezdtem el vele foglalkozni, aztán hazaérve az év elején régi alkotótársammal, Pandával kezdtünk el összerakni néhány számot a legismertebb izlandi dallamokból (nagyjából, mintha magyar viszonylatban a Boci, boci, tarka és a Tavaszi szél vizet áraszt dallamaiból indultunk volna ki), a projekthez pedig később meghívtuk Szabó Mátyást, a Terra Profonda basszusgitárosát.

Az így elkészült négy dalhoz pedig még hozzáraktunk egy középkori trollmesét, amit óizlandiból fordítottam. Ez voltaképpen egy rövid keretsztoriba ágyazott hosszú szkáldikus költemény, amelyben egy hegyi óriás énekel egy apokaliptikus vulkánkitörésről, és szerintem joggal tarthat igényt »a világirodalom egyik legmetálabb szövege« címre.

Ha minden jól megy, ez az utóbbi szöveg két másik, hosszabb óizlandi trolltörténettel együtt idén ősszel könyvben is megjelenik a Helikon Kiadónál.”

Szabó Mátyást legközelebb a Terra Profonda koncertjén lehet hallani február 28-án a Rácskertben, a Panda elektroakusztikus, Ferth Tímea élő animációival megbolondított projektje, a Somnivore pedig március 23-án lesz látható-hallható az RS9 színházban.

Akit részletesebben érdekel a videóban szereplő hangszer, az a langspil történetéről itt, elkészülésének folyamatáról pedig itt olvashat bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.