Orbán akkor is tudja Nyugat-Európát szidni, ha a kommunizmus bűneiről kell beszélnie

2017 február 25., szombat 10:33
612

Orbán Viktor miniszterelnök a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a rákoskeresztúri Új köztemető látogatóközpontban mondott beszédet. Mondandójának lényege az volt, hogy

a kommunizmusért nem Moszkvát, hanem Nyugat-Európát terheli a felelősség.

A miniszterelnök azt mondta:

„Nyugati anyagból pattant ki a zsarnokság, amit nem Moszkvában, nem Kambodzsában és nem is Havannában találtak ki. Tőlünk nyugatra, Európából burjánzott szét az egész világra.”

A miniszterelnök azt mondta, ma már nem szokás emlegetni, hogy a kommunizmus és a nemzetiszocializmus a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot, ám „a tőrőlmetszett nyugati gondolat végül nekünk, közép-európaiaknak lett kényszerű osztályrészünk”.

Orbán szerint a Nyugat így is megúszta, mert nekik csak elmélet maradt a kommunizmus, mi a Vasfüggöny keleti oldalán viszont meg is tapasztaltuk, milyen az, amikor a szovjetek kényszermunkára viszik a velük egyet nem értőket. A miniszterelnök kritizálta azokat a nyugati szocialista és kommunista értelmiségieket is, akiket megtévesztett a Szovjetunió és dicsőítették a sztálinizmust is.

A miniszterelnök szerint a kommunizmus bűneit ma is sokan mentegetik Nyugaton, és az EU sem ítélte el egyértelműen a rémtetteket, holott a holokausztot sokkal inkább feldolgozták.

Orbán beszéde beleillik az utóbbi évek Nyugat-Európa-kritikus megszólalásai közé. Az emögött meghúzódó ideológia Putyin főfilozófusa, Alekszander Dugin elméleteit idézni, és sokat merít a szélsőségesen tradicionalizmusa, a felvilágosodás eszméit elutasító olasz filozófus, Julius Evola gondolataiból is. Evolát nagyra tartották az olasz fasiszták és a német nácik is, de a filozófus idővel elfordult tőlük, mert úgy gondolta, hogy a hitleri nemzetiszocializmus sem utasítja el eléggé a felvilágosodást, hanem pont a felvilágosodás szellemi örökségéért küzd a liberalizmussal és a kommunizmussal.

A miniszterelnök beszédének azért nincsen sok értelme, mert ugyan a kommunizmust valóban Marxhoz és Engelshez vezetik vissza, akik Németországban éltek, a kommunista rendszer bűneit viszont kommunista diktatúrák követték el a Szovjetunióban, Kambodzsában, Magyarországon, Lengyelországban vagy Észak-Koreában. És míg a Kommunista Kiáltvány meg a Tőke megírása egyáltalán nem bűn, addig több millió embert GULAG-ra hurcolni igenis az.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt