Trump nekiment a névtelen újságírói forrásoknak, miután a munkatársai névtelenül tartottak sajtóbeszélgetést a Fehér Házban

külföld
2017 február 25., 12:32
comments 112

Hogy Donald Trump nem túl következetes, nem túl racionális és nem túl okos ember, az már eddig is nyilvánvaló volt. Erre naponta mutat újabb és újabb bizonyítékokat a világ. A legújabb, hogy az amerikai elnök a pénteki beszédében elkezdte szidni az olyan sajtóhíreket, amikben névtelen forrásokra hivatkoznak az írók.

Trump szerint az ilyesmit nem szabadna hagyni, ha valaki mondani akar valamit egy újságírónak, azt mondja névvel.

Szombaton azonban kiderült, hogy nem sokkal Trump beszéde előtt Trump munkatársai a Fehér Házban tartottak sajtóbeszélgetést, amin azt igyekeztek elmondani az újságíróknak, hogyan próbálják cáfolni a New York Times sztorijait, amik Trump és beosztottjai orosz kapcsolatairól szólnak. És ezen a beszélgetésen Trump beosztottjai offrecord vettek részt. Az ilyesmi egyébként teljesen bevett dolog minden normálisan működő országban, egy rakás politikus szivárogtat így dolgokat a sajtónak, vagy próbál elmagyarázni egy-egy történetet a maga szemszögéből. Az ilyen beszélgetések után általában az a szabály. hogy az újságírók írhatnak ugyan arról, amit hallottak, de nem szabad név szerint hivatkozni a forrásaikra.

Trump kirohanása a névtelen források ellen azért is furcsa, mert 2012-ben ő is azt írta a Twitteren, hogy egy meg nem nevezett, de megbízható forrása mondta neki, hogy Barack Obama születési bizonyítványával gondok vannak. Donald Trump erre húzta fel a világtörténelem egyik legkreténebb álhírhadjáratát, ami arról szólt, hogy Obama talán nem is az Egyesült Államokban született.

Persze lehet, hogy Trump csak magából indult ki, és úgy volt vele, hogy mivel ő akkor hivatkozik névtelen forrásokra, ha épp hazudik, bizonyára mindenki így csinálja. (via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.