Az amerikai határőrök megríkattak egy hetvenéves mesekönyvírót

külföld
2017 február 26., 09:32
comments 374
Mem Fox, a hetvenéves ausztrál meseíró, akit a Trump vízumrendeletétől tűzbe jött határőrök valamiért veszélyes beutazónak néztek. Fotó: Anggara Mahendra / Wikimedia Commons CC BY 2.0
photo_camera Mem Fox, a hetvenéves ausztrál meseíró, akit a Trump vízumrendeletétől tűzbe jött határőrök valamiért veszélyes beutazónak néztek. Fotó: Anggara Mahendra / Wikimedia Commons CC BY 2.0

"Zokogtam, mint egy baba" - mesélte megrázó élményéről Mem Fox, a világhírű ausztrál meseíró, akit az amerikai határőrök két órán át tartóztattak fel. A hetvenéves mesekönyvíró egy konferenciára érkezett Millwaukee-ba, amikor az éber amerikai határőrök lecsaptak rá, és két órán át, többek szeme láttára faggatták agresszívan, megalázó modorban.

"Még soha az életben nem beszéltek velem szemtelenül, ilyen megvetéssel, ennyi gyalázkodással, indokolatlan udvariatlansággal" - mesélte az Australian Broadcasting Corporationnek. Az élményt fizikai támadáshoz tudta csak hasonlítani, ami után teljesen összetört. A szállodába érve magába roskadva zokogott "mint egy baba, pedig hetvenéves vagyok".

Fox egyértelműen Trump elnököt és idegenellenes vízumrendeletét hibáztatta, szerinte ezért lehettek ennyire felpörögve a határőrök.

Az eljárásuk miatt Ausztrália washingtoni és az Egyesült Államok canberrai nagykövetségén is panaszt tett. És bár az amerikai hatóságok hivatalosan is bocsánatot kértek tőle a történtekért, most azt mondja, hogy talán soha többé nem fog az Egyesült Államokba utazni, még ha a korábbi 116 utazásakor soha semmilyen problémája nem volt a határ átlépésekor. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.