Ezrek emlékeztek Borisz Nyemcovra Moszkvában

2017 február 26., vasárnap 14:51
55

Vasárnap több ezer ember tüntetett Moszkvában, Borisz Nyemcov meggyilkolásának második évfordulója előtt egy nappal.

Borisz Nyemcov még Jelcin idején miniszterelnök-helyettes volt, a 2010-es évek elején pedig a Putyinnal szemben álló ellenzék egyik vezető személyisége lett. Meggyilkolása előtt azt állította, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy az orosz hadsereg közvetlenül is beavatkozott a kelet-ukrajnai felkelésbe, amit hivatalosan Moszkva mindig is tagadott. 

Nyemcov halálának helyszínén virágokat helyeztek el a tüntetők. Fotó: AFP / Vaszilij Makszimov Fotó: VASILY MAXIMOV

Nyemcov 2015 február 27-én este egy étteremből ment haza, amikor a Vörös tér közelében egy hídon agyonlőtték. A gyilkosság pillanatát az orosz hatóságok szerint a térfigyelő kamerák nem tudták rögzíteni, mert éppen egy hókotró ment el a hídon, bár aznap nem volt havazás a városban. A gyilkosság körülményeiről akkoriban azt írtuk, hogy úgy nézett ki, mintha a Kremlből rendelték volna. 

A most vasárnapi tüntetést ugyan engedélyezték, de a hídon már nem mehetett át a tömeg, egyenként helyezhették csak el virágaikat néhányan. A tüntetők többek között "Az ukrajnai háború Putyin bűne", "Putyinmentes Oroszországot!" és "Tiltakozunk a Krím elfoglalása ellen" feliratú transzparensekkel vonultak.

Amerikail, litván és ukrán zászlók is feltűntek a tüntetésen. Fotó: Valja Egorsin / NurPhoto Fotó: Valya Egorshin

Nyemcov megölésével öt csecsen férfit vádolnak, akik közül az egyik magas rangú tiszt volt Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatánál, vagyis az oroszbarát erőknél. Putyin és Kadirov is tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, azonban az ellenzékieknek meggyőződésük, hogy politikai utasításra végeztek Nyemcovval. 

A tüntetők azt követelték, hogy ne csak az elkövetők, hanem a megbízóik is kerüljenek rács mögé. Erre azonban alig látnak esélyt.

A tüntetés jórészt békésen telt, bár valakik zöld festékkel dobáltak néhány megjelentet, és arcon találták például Mihail Kaszjanovot, aki a 90-es években Oroszország miniszterelnöke is volt. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt