Megint erőlteti a Fox News a svédországi terrort, ezúttal álszakértő mondott álvéleményt

A múlt héten jó nagy botrány lett abból, hogy Donald Trump amerikai elnök egy floridai rendezvényen azon szörnyülködött, hogy a sok bevándorló miatt Svédországban előző este terrortámadás történt. Csakhogy nem történt ott semmilyen támadás. Később Trump azt mondta, hogy a Fox News csatornán látott valamit, onnan szedte az információt, ám kiderült, hogy teljesen félreértette a dolgot.

A csatorna azóta ismét foglalkozott a svédországi helyzettel, ezúttal két szakértővel beszélgettek arról, hogy nőtt-e a bűnözés a skandináv országban, amióta jelentősen emelkedett a menekültek száma.

Az egyik megszólaló Anne-Sofie Naslund svéd újságíró volt, aki azt mondta, hogy Svédország továbbra is biztonságos hely, és teljes félreértés azon aggódni, hogy rosszabb lett a helyzet.

Vitába szállt azonban vele egy bizonyos Nils Bildt, akit a svéd kormány biztonságpolitikai tanácsadójaként mutattak be. Szerinte para van.

Csakhogy svéd lapok utánajártak a kormánynál és több minisztériumnál, és kiderült, hogy nem alkalmaznak, de még csak nem is ismernek Nils Bildt nevű embert. Ezután kiderítették azt is, hogy a magát Nils Bildtnek mondó embert valójában Nils Tollingnak hívják, és 1994 óta nem él Svédországban, és 2014-ben egy évet ült Virginiában erőszakos támadás miatt.

Az álszakértő a Fox Newson.

Utolérték Tollingot is, aki azt állította, hogy ő független elemzőként ment a műsorba, és nem tudja, hogy miért úgy mutatták be, mintha a svéd kormánynak adna tanácsokat. A börtönbüntetését viszont tagadta. 

Megszólalt az ügyben Carl Bildt volt svéd külügyminiszter is, aki Trump floridai tévedése után azon élcelődött, hogy az amerikai elnök biztos be volt szívva. Carl Bildt szerint azért élt vissza a vezetéknevével Nils Tolling, hogy komolyabb embernek tűnjön. Szomorúan hozzátette, hogy van egy Nils Bildt nevű testvére, aki nagyon szomorú lett, mert elvették a nevét. (washington post)