Megsérthette a doppingszabályokat a brit olimpiai bajnok futó edzője

sport
2017 február 26., 09:06
comments 81
Alberto Salazar (b) edzést tart sportolóinak, balról jobbra haladva a kanadai Cam Levinsnek, a brit Mo Farah-nak és az amerikai Galen Ruppnak a Nike beavertoni telepén az amerikai Oregon államban. Doug Pensinger/Getty Images/AFP
photo_camera Alberto Salazar (b) edzést tart sportolóinak, balról jobbra haladva a kanadai Cam Levinsnek, a brit Mo Farah-nak és az amerikai Galen Ruppnak a Nike beavertoni telepén az amerikai Oregon államban. Doug Pensinger/Getty Images/AFP

Oda ütöttek az orosz hackerek, ahol az a legjobban fájhat a briteknek: az amerikai Demokrata Párt szervereit feltörő, gyaníthatóan az orosz katonai hírszerzésnek dolgozó hackercsoport, a Fancy Bear az amerikai doppingellenes ügynökségtől (Usada) ellopott dokumentumokat juttatott el a Sunday Timesnak a brit nemzeti hős, Mo Farah és edzője kihágásairól.

Farah a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimipán is megnyerte az öt- és tízezer méteres síkfutást, ami hagyományosan a kelet-afrikai, elsősorban etióp és kenyai futók erőssége. Farah a két országgal szomszédos Szomáliából származik.

Farah-t londoni győzelmei után lovaggá is ütötték.

Edzője, az amerikai Alberto Salazar egy ideje már gyanús a dopping ellen harcoló ügynökségeknek, 2015 óta folynak ellene vizsgálatok. A most kiszivárogtatott Usada-jelentés például 2016 márciusában készült. Ebben, ha nem is konkrétan doppingolással, de a szigorú doppingellenes szabályok kijátszásával gyanúsítják. A jelentés szerint Salazar gyakran adott papíron legális, de esetükben indokolatlan gyógyszereket sportolóinak.

Konkrétan Farahnak L-carnitint, a gyanú szerint a megengedettnél nagyobb mennyiségben.

Ezzel egyrészt veszélyeztette sportolói egészségét, akik másrészt jogosulatlan előnyt szerezhettek.

Gyanút keltő az is, hogy Salazar és sportolói az Usada nyomozói szerint nagyban megnehezítették a munkájukat, "javarészt megtagadták orvosi papírjaik átadását". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.