Biztos, ami biztos, lecsukták a választások előtt a kirgiz ellenzék vezetőjét

külföld
2017 február 27., 07:15
comments 49

Elnökválasztást tartanak novemberben Kirgizsztánban, és a hatalom jó előre készülni kezdett: őrizetbe vették az ellenzék vezéralakját, Omurbek Tekebajevet.

Azzal vádolják az Ata Meken (Szülőföld) nevű párt vezetőjét, hogy 2010-ben elfogadott egy egymillió dolláros kenőpénzét egy orosz oligarchától, cserébe hozzásegíti ahhoz, hogy megszerezze a kirgiz távközlési cég irányítását. Tekebajev hívei szerint koholt a vád, vasárnap tüntetések kezdődtek.

AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
photo_camera Tekebajev. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
 

A mostani kirgiz elnök, Almazbek Atambajev novemberben nem indulhat újra az elnökválasztáson, de a közelmúltban átírták az alkotmányt, és kiszélesítették a miniszterelnök jogosítványait. Várhatóan tehát arra készül, amit Vlagyimir Putyin csinált Oroszországban 2008 és 2012 között, tehát hogy névleg átül a miniszterelnöki pozícióba, aztán négy év múlva visszamegy elnöknek. (Euronews, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.