Biztos, ami biztos, lecsukták a választások előtt a kirgiz ellenzék vezetőjét

külföld
2017 február 27., 07:15
comments 49

Elnökválasztást tartanak novemberben Kirgizsztánban, és a hatalom jó előre készülni kezdett: őrizetbe vették az ellenzék vezéralakját, Omurbek Tekebajevet.

Azzal vádolják az Ata Meken (Szülőföld) nevű párt vezetőjét, hogy 2010-ben elfogadott egy egymillió dolláros kenőpénzét egy orosz oligarchától, cserébe hozzásegíti ahhoz, hogy megszerezze a kirgiz távközlési cég irányítását. Tekebajev hívei szerint koholt a vád, vasárnap tüntetések kezdődtek.

photo_camera Tekebajev. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
 

A mostani kirgiz elnök, Almazbek Atambajev novemberben nem indulhat újra az elnökválasztáson, de a közelmúltban átírták az alkotmányt, és kiszélesítették a miniszterelnök jogosítványait. Várhatóan tehát arra készül, amit Vlagyimir Putyin csinált Oroszországban 2008 és 2012 között, tehát hogy névleg átül a miniszterelnöki pozícióba, aztán négy év múlva visszamegy elnöknek. (Euronews, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt