Újabb óriási magyar siker: Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert

FILM
2017 február 27., 03:53
comments 416

Hétfőre virradó reggel Oscar-díjat kapott Los Angelesben, a Dolby Theatre-ben zajló Oscar-gálán Deák Kristóf kisjátékfilmje, a Mindenki (Sing). Óriási dolog ez, és különösképpen óriás azután, hogy tavaly a Saul fia ugyaninnen elhozta a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrot is. Januárban Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről az egyik legrangosabb európai filmfesztivál, a Berlinale fődíját nyerte el. A magyar film új aranykorát éljük most.

A Mindenki két 10 év körül lány kapcsolatán és egy iskolai énekkar életén keresztül mesél barátságról, kiállásról, bátorságról és összetartásról.  

photo_camera  Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya a Mindenkiben.

A díjátadón színpadra állt Deák Kristóf mellett Udvardy Anna producer, és Szamosi Zsófia, a film főszereplője is. Deák, aki Salma Hayektől vette át a díjat, megköszönte az elismerést tanítóinak, családjának, mindenkinek aki vele dolgozott, és külön "köszönet a gyerekeknek, mert csak ők képesek jobbá tenni a világot, próbáljuk meg úgy nevelni őket, hogy büszkék lehessünk rájuk."

Ott volt a gálán egyébként a stábbal a film két gyerekszereplője, Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya is. Mindeközben a filmben szereplő kórus többi tagja otthon, a budapesti Bakáts téri iskolában virraszt és ünnepel. 

photo_camera Nina Kov koreográfus, Deák Kristóf rendező, mellette Udvardy Anna producer és Szamosi Zsófia főszereplő. Fotó: AFP

Mindenkit viszonylag esélyesnek tartották a végső győzelemre is, jelentős fórumokon kapott megerősítést, de távol sem volt akkora favorit, mint akár a Saul fia tavaly. 

Scott Feinberg, a Hollywood Reporter megmondóembere a kategória legnagyobb esélyesének tartotta, a pozitív mondanivaló és a gyerekszereplők miatt. A másik esélyes a szoborra a francia Sélim Azzazi filmje, az Ennemis intérieurs (Enemies Within) volt, amely egy Algériából Franciaországba emigráló muszlim férfi történetét mutatja be. 

A Mindenki tavaly végignyerte szinte az összes filmfesztivált, ahol short kategóriában egyáltalán indulni lehet.

  • Lille Európai Filmek Fesziválja - közönségdíj
  • Lanzarote Nemzetközi Filmfesztivál - közönségdíj
  • Toronto TIFF Kids Filmfesztivál - közönségdíj / legjobb rövidfilm
  • Tokio Short Shorts - legjobb rövidfilm / fődíj
  • Sapporo Shortsfest - fődíj
  • Chicago International Children’s Film Festival - legjobb rövidfilm

A film júniusban, a tokiói díjjal szerezte meg a lehetőséget az Oscar-nevezésre, november végén válogatták be a 10-es shortlistre. Január végén jelentette be az akadémia a végleges listát. Emlékezetes és bájos pillanat volt már az is, amikor a stáb megtudta, hogy bekerült a legjobbak közé, és utazhat Los Angelesbe. Ennél már csak az volt megindítóbb, amikor a magyar film nevét húzták ki a díjátadón.

(Az alkotók azt kérik mindenkitől, hogy ne terjessze a Facebookon és Youtube-on terjedő linkeket, mert azok nem legálisak). A film március 5-ig a Médiaklikk oldalán tekinthető meg jogtiszta módon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.