Nem volt hajlandó Trumppal találkozni a Jemenben elesett kommandós apja

külföld
2017 február 27., 13:21
comments 140

Bill Owens és családja nem vágyott nagy felhajtásra. Alig 24 órával a C-17-es szállítógép érkezése előtt kopogott az ajtajukon hat tengerésztiszt a hírrel, hogy fiuk, William Ryan Owens életét vesztette az első katonai bevetésen, amit az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump rendelt el.

Owens volt az amerikai áldozata annak az elfuserált kommandósakciónak, amely során a SEAL elit 6-os csapata szinte azonnal lelepleződött és közel egy órás, heves tűzharcba keveredett az al-Kaida fegyvereseivel Jemen hegyei között. A rajtaütés, aminek eredeti célja pár mobiltelefon és laptop megszerzése lett volna, mintha el lett volna átkozva. A kommandósok kimentésére küldött tengerészgyalogos alegység egyik szállítógépe is lezuhant.

A heves összecsapásban Ownes mellett még 29-en vesztették életüket, köztük nők és gyermekek is. Az egyik meggyilkolt gyerek, egy nyolcéves kislány a 2011-ben dróncsapással meggyilkolt iszlamista hitszónok, az amerikai születésű és állampolgárságú Anwar al-Awlaki lánya volt.

Owens családja csendben várakozott a Dover Légibázis erre elkülönített, egy átlagos nappalit idéző helyiségében, amikor egy tábori lelkész szólt a családfőnek, hogy hamarosan megérkezik Donald Trump és lánya.

Donald Trump és lánya, Ivanka útban a Dover légitámaszpontra, ahol a kommandósakcióban elesett William Ryan Owens holttestét várták.
photo_camera Donald Trump és lánya, Ivanka útban a Dover légitámaszpontra, ahol a kommandósakcióban elesett William Ryan Owens holttestét várták. Mark Wilson/Getty Images

"Sajnálom, de nem akarom látni. Mondtam, hogy nem akarok találkozni az elnökkel" - felelte Owens, aki maga is katona volt. Ezután udvariasan közölte, hogy igazán nem akar jelenetet rendezni, de a lelkiismerete nem engedi, hogy beszéljen az elnökkel, aki a kampánya során kemény szópárbajba keveredett egy elesett amerikai katona muszlim vallású bevándorló szüleivel.

De nem ezért haragudott igazán Trumpra, hanem mert szerinte elhamarkodott volt a fia halálához vezető akció. Ezt még Obama elnöksége alatt, hetekkel Trump hatalomra kerülése előtt kezdték tervezni, de a végső döntést elnöksége ötödik éjszakáján Trump hozta

egy fehér házi vacsora során.

"Miért ilyenkor kellett dönteni erről a hülye akcióról, amikor még egy hete se volt elnök? Két éve nincsenek katonáink Jemenben, csak rakétákkal és drónokkal operáltunk, mert nem volt célpont, amiért megérte volna amerikai életeket kockáztatni. Akkor most miért volt hirtelen szükség erre a fegyverrázásra?" - kérdezte a gyászoló apa.

Aki amúgy leginkább azért dühös, hogy az akciót ért bírálatokat a Fehér Ház azzal próbálta hárítani, hogy bárki, aki az akciót bírálja, valójában Ryan Owens emlékét sérti. "Ne rejtőzzenek a fiam halála mögé azért, hogy elkerüljék a vizsgálatot" - mondta erről. Az amerikai vezetés amúgy hírszerzési szempontból sikeresnek ítélte az akciót, bár a célpont túlélte. (Via The New York Times, The Miami Herald. Címlapkép: Alessandro Lonati/Leemage.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.