Az elbaltázott amerikai kommandósakció célpontja köszöni, jól van

külföld
2017 február 07., 05:29
comments 87

Ugyan az amerikai kommandósok másfél héttel ezelőtti jemeni akciója kisebbfajta vérfürdőbe torkollt - helyi források szerint legalább 15 civil, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a kommandósok lelepleződése után kirobbant tűzharcban -, fő célpontjuk túlélte a támadást.

A Navy SEAL Team 6 több tucatnyi kommandósa az éj leple alatt próbált behatolni az al-Kaida jemeni szárnyának (AQAP) egyik megerősített bázisára, de a terroristák felkészülten várták őket. Az akció célja részben hírszerzési volt. Laptopokat és mobiltelefonokat akartak zsákmányolni, ezért is kellett szárazföldi csapatokat is bevetniük.

De céljuk volt az AQAP vezére, Kaszim ar-Ramini elfogása vagy megölése is.

Ebben kudarcot vallottak. Ar-Rimi él és virul, sőt, hangüzenetben cukkolta Trump elnököt a kudarcos akció után. Ar-Rimi a felvételen "a Fehér Ház kecskéjének" nevezi Trumpot, ami biztos nagyon sértő lehet az arab kultúrában, ahol a nemtetszés legfőbb megnyilvánulása, ha papuccsal dobálják meg az embert.

Ar-Rimi a felvételen, amit az NBC által megkérdezett katonai szakértők is hitelesítettek arról is beszél, hogy "a Fehér Ház bolondja egyből kapott egy pofont az útja elején".

Ar-Rimi a felvételen felolvasott 25 nevet is, állítólag ők estek áldozatul az amerikaiakkal vívott tűzharcban. Az nem derült ki, hogy ő maga a támadás helyszínén tartózkodott-e.

A most az NBC elemzőjeként dolgozó Joan Zarate, George W. Bush egykori elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója szerint ugyanakkor a kommandósakció sikeres is lehetett. "Nagyon értékes hírszerzési értesüléseket szerezhettünk, amelyekkel további zavarokat okozhatunk terrorellenes tevékenységeink során" - mondta. (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.