Márciustól él a napelemekre kivethető adó réme

napelem
2017 február 28., 10:26

Miközben egyre olcsóbb a napelemes energiatermelés, és úgy tűnt, végre elkezdődött a hazai felzárkózás, bosszantó gomolyfelhőként bukkant fel a teljesítménydíj réme.

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után – írta a Világgazdaság. A díj most 0 forint, de egy iparági szervezet szerint nincs garancia arra, hogy ennyi is marad. A paksi giga atomberuházás gyengítheti a megújulókat.

Úgy tűnik ebből sem lesz ingyen ebéd

A 4 kW-s határ sok lakossági beruházót érinthet. "Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" - mondta el a Világgazdaságnak Szolnoki Ádám a MANAP Iparági Egyesület elnöke.

Szél Bernadett LMP-s képviselő a parlamentben próbált kérdést feltenni a témában. Nem járt sikerrel.

- - - -

Cikkünk megjelenése után érdekes olvasói levelet kaptunk Dr. Dőry Istvántól, korábbi napelemes pályázatunk nyertesétől, aki nem mellesleg fenntarthatósággal kapcsolatos tárgyakat oktat a győri egyetemen. Ő a kis, takarékos napelemes rendszerek híve és elviekben egyetért egy 4kW-os elméleti határral:

"Én pl. kb. egyetértek a 4 kWp teljesítményhatárral. Az is megtévesztő lehet, hogy az emberek azt hiszik, hogy a képen látható 4 napelem már beleesne ebbe a limitbe. Valójában 17-18 napelem kellene ahhoz, hogy valaki a 4 kW-os határt átlépje, és akkor is csak a 4kW fölötti részre kellene fizetni - és egyelőre 0 Ft-ot.

Napelem és kollektor: így igazán hatékony a beeső napenergia felhasználása
photo_camera Ez a kicsi, kiegyensúlyozott rendszer biztos nem lépi túl a 4 kW-os határt - viszont olcsó és önállóan is tud működni.

A mi házunkon (a fenti kép) a napelemes rendszer elvileg 0,9 kW-os, de gyakorlatilag ritkán található a 650 W feletti tartományban, és még ezt is tudjuk csökkenteni az akkumulátorral és a benti kapcsolóórákkal. Nem egy smart home, de arra van optimalizálva, hogy ilyen mindenkinek lehessen. Arra van optimalizálva, hogy az energia a lehető legjobban hasznosuljon ott, ahol termelődik és ahol el is fogyasztják. Cserébe azt is megkaptuk, hogy lényegében bármikor tudjuk nélkülözni a hálózat külső segítségét. Legutóbb pl. március idusán 8 napig voltunk szigetüzemmódban a legcsekélyebb hiba nélkül.

A mi rendszerünkből kb. 2 milliót lehet Magyarországon elhelyezni, további optimalizálással 3 milliót. Ez az elméleti határa a Magyarországon fellelhető déli tetőfelületeknek, ahol ugye még fogyasztás is van hozzá. A 4 kW-os rendszerek szinte biztosan pazarolnak. Aki 5 családtaggal nem tud kijönni 3 kW alatt, az valami egészen parasztos módon herdálja el a drága (nap)energiát. Ha mindenki 4 kW-tal ingadoztatná a hálózatot tavasszal, délben, akkor egy csomó fosszilis energia kellene annak a kiegyensúlyozására. A hálózat pedig kifeküdne tőle, mert utcánként jó, ha 200 ampert tudnának elvezetni. Ha húszasával rakják fel a napelemeket, akkor az hamar megvan (1 napelem 1 amper). Továbbá mindenki igényt tartana rá, hogy télen a nyári sokezer kilowattórákat kapja vissza is, mégpedig árában. Ez lényegében fűtést jelent, ami az elektromos energia legbutább használata. Télen nem lehet Nappal fűteni, ez valójában visontai szénfűtés 10-20% hatásfokkal."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.