Az elhízott fiatalok új átka az egyre gyakoribb végbél- és vastagbélrák

Egészségügy
2017 március 01., 04:35
comments 99

Drámaian növekszik Amerikában a végbél- és vastagbélrákban szenvedő fiatalok száma, derül ki abból a kutatásból, amit kedden ismertetett a Financial Times. A gyanú szerint a kevés mozgás és az egészségtelen étkezés a hibás.

Az American Cancer Society kutatói közel félmillió, 1974 és 2013 között diagnosztizált végbél- és vastagbélrákos esetet vizsgáltak meg, és ez alapján arra jutottak, hogy a mai huszonévesek sokkal hajlamosabbak a ráknak erre a fajtájára, mint az előző 
generációk.

A teljes népességben ugyan csökken a végbél- és vastagbélrákos betegek száma, köszönhetően az 50 feletti korosztályban végzett hatékony szűrővizsgálatoknak, de a fiatalabb korosztályban egyértelműen romlik a tendencia, derül ki a Journal of the National Cancer Institute folyóiratban publikált eredményekből.

Ezek alapján egy, az 1990-es években született fiatal esetében négyszer olyan valószínű a végbél- és vastagbéldaganat felbukkanása, mint amennyire az 1970-es években született generációnál volt.

A kutatást vezető Rebecca Siegel szerint ez azért különösen súlyos fejlemény, mert ezek a fiatalok életük legaktívabb korszakában vannak, aminek eredményeként előfordulhat, hogy csak késve fordulnak orvoshoz, ami növeli az elhalálozás esélyét.

Siegel szerint a 20. század első felében végig csökkent végbél- és vastagbélrák gyakorisága a fiatalok körében, de azóta évtizedről évtizedre csak növekszik. Ma már olyan gyakran bukkan fel ez a betegség a huszonévesek körében, mint legutóbb a 19. század végén.

Azt azért meg kell említeni, hogy ez a típusú daganatos betegség még mindig jóval gyakoribb az idősebb korosztályok körében. Az amerikai huszonévesek körében 100 000 emberből 1-nél diagnosztizálnak végbél- és vastagbélrákot, de a növekvő
tendencia a jövőre nézve különösen aggasztó.

A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy pontosan mi okozza a növekedést, de azt azért megjegyezték, hogy kapcsolat lehet az amerikai fiatalok elhízása és a végbél- és vastagbélrák jelentkezése közt. Szerintük

„nem meglepő, hogy az elhízási hullám és ezek a daganatok együtt járnak, mivel a súlygyarapodáshoz vezető magatartásfirmák, az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás növelik a végbél- és vastagbélrák veszélyét is”.

Siegel szerint felvilágosító kampányokra lenne szükség, amely az orvosok és a széles társadalom figyelmét is felhívná a szaporodó rákos megbetegedésekre, és egyben tanácsot adnának az egészségesebb, aktívabb életmóddal kapcsolatban. És jó öltet lenne fiatalabb korban kezdeni a végbél- és vastagbélrák-szűréseket is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.