Bukta a norvég állam elleni pert a tömeggyilkos Anders Breivik

külföld
2017 március 01., 11:53
comments 289
Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én.
photo_camera Fotó: AFP / NTB Scanpix / Lise AASERUD / Norway OUT

Az oslói fellebbviteli bíróság elutasította a 77-szeres tömeggyilkos Anders Breivik panaszát, aki beperelte az államot, amiért embertelen körülmények között tartják fogva. 

A bíróság úgy döntött, hogy ez nem igaz, és azzal sem sérülnek Breivik emberi jogai, hogy a többi rabtól elzártan, egy helyiséges cellában tartják fogva. Ennek az volt az oka, hogy a többi rab között Breivik veszélyben lehetne, mert valószínűleg a többi rab megtámadná. 

A tömeggyilkos még így is sokkal jobb körülmények között tölti - az ország történetében rekordnak számító - 21 éves  büntetését, mint más fegyencek: sporteszközöket, videójátékokat használhat, tévét nézhet, újságokat és könyveket is olvashat. 

Ehhez képest Breivik állati bánásmódra, hideg kávéra és szar kosztra panaszkodott. Első fokon helyt adtak a panaszainak, de most a fellebviteli bíróság elutasította azokat. A gyilkos ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek a legfelsőbb bíróságon, és utána akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulhatnak.  

Breivik 2011. július 22-én Oslóban pokolgéppel nyolc embert ölt meg, mielőtt Utoya szigetén rendőregyenruhában fegyverrel lemészárolt az akkor kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában táborozó 69 fiatalt. (Reuters)   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.