Ha hiszed, ha nem, ezen a fotón egyetlen egy piros pixel sincs, mégis pirosnak látod az epret

TUDOMÁNY
2017 március 01., 09:33

Biztos mindenki emlékszik a legendás ruhára, amit a világ egyik fele arany és fehér színűnek, a másik fele kék-feketének látott.

Úgy tűnik, az eper az új ruha: a kiotói Ritsumeikan Egyetem pszichológiaprofesszora, Akijosi Kitaoka most

olyan fotóval állt elő, amin egyetlen egy piros pixel sem található, mégis mindenki, akl ránéz, pirosnak látja rajta az epret:

link Forrás

Ha még mindig nem hiszed, itt a bizonyíték: az alábbi kép jobb szélén a pirosnak látszó területekből kiemelt és felnagyított pixelek láthatók. Mindegyik egyértelműen szürke, esetleg kékes, de az biztos, hogy nem piros:

link Forrás

A magyarázat? A professzor kék fénnyel világította meg az epret, az emberi agy pedig automatikusan kompenzál, és színhelyes képet alkot: az epret az ember akkor is pirosnak látja, ha a digitális fotón valójában egyetlen piros pixel sem látható.

Erre pedig az a magyarázat, hogy az emberi agy az evolúció során úgy fejlődött ki, hogy a változó fényviszonyok között is korrigálja a színeket. Mert ugye mi lenne, ha egy alapjában véve sárga, érett banánt a reggeli fényben sárgának látnánk, de délben a megváltozott fényviszonyok miatt már zöldnek?

Éhen halnánk, az lenne.

Ilyen csodálatos az emberi agy!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.