Mészáros Lőrinc két és fél nap alatt nagyjából százötven milliót keresett a tőzsdén, egyszerűen azzal, hogy beszállt egy cégbe

gazdaság
2017 március 01., 10:58
comments 145

Pénteken jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc megvette a Hunguest Hotels szállodalánc jelentős részét birtokló Konzum Nyrt. ötödét,

azóta mindössze két teljes és egy fél kereskedési nap alatt nagyjából 150 millió forintot keresett ezen a befektetésen.

Mészáros négymillió darab részvényt vett egy tőzsdén kívüli ügyletben, a bejelentés idején 57 forint forint volt az árfolyam (hogy Mészáros mennyiért vette a részvénycsomagot, azt nem lehet tudni, még az is lehet, hogy olcsóbban). Azóta már a 95 forintot is megérintette az árfolyam. Szóval a cég értéke több mint hatvan százalékot emelkedett.

Bár sokan nem szállhattak be, ugyanis a bejelentés után két egymást követő napon is limittel emelkedett a papír. Hétfőn csak 150 ezer részvényt tudtak venni a szerencsés befektetők, akik a hírre be tudtak szállni ebbe az őrületes sikersztoriba (ez a Mészáros által közvetlenül vett mennyiség 27-ede).

Az egész "sztori" hátterében az van, hogy elterjedt a pletyka, miszerint ez a cég lesz a miniszterelnök közelében gomolygó nemzeti szállodalánc magja.

Erről már akkor beszéltek, amikor

  • az általános székfoglaló üzletemberként emlegetett Jászai Gellért megszerezte a cég jelentős részét tavaly nyáron,
  • majd Mészáros Lőrinc és Tiborcz István emberei megjelentek a cég igazgatóságában,
  • megvették a Hunguest Hotels 14 szállodáját Leisztinger Tamástól,
  • amire 30 milliárd forintos hitelkeretet kaptak az Eximbanktól.

Most viszont Mészáros Lőrinc hivatalos belépésével ez megerősítést nyert, az árfolyam pedig megvadult. A jelek szerint vannak, akik – talán egy picit naívan – azt hiszik, hogy nekik is juthat majd az Orbán Viktor körüli üzleti körök által elrakott pénzből.

A felcsúti Warren Buffett így nyilatkozott tegnap a Konzum szárnyalásáról:

„Lehet, hogy az én nevem valamit számít vagy valamit jelent a mai gazdaságban. Hiszen azt gondolom ez egy nyilvános részvénytársaság, tehát bárki kereskedhet vele, vehet részvényeket, gondolom így árazzák be ezt az egészet, a piac árazza be, nem Mészáros Lőrinc árazza be egy nyilvános részvénytársaságnak a részvényeit.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.