Túl erős madárszaga volt a madárcsempésznek, amikor át akart kelni a határon Záhonynál

bűnügy
2017 március 01., 08:23
comments 71

 A NAV pénzügyőrei egy lengyel mikrobuszt ellenőriztek Záhonynál, amit egy ukrán férfi vezetett. Az ellenőrzéskor szokatlan szag keltette fel a pénzügyőrök gyanúját, akik négy kisméretű ketrecet fedeztek fel a busz hátsó ülései alatt. A csempészetre kialakított ketrecekben mozdulni is alig tudtak az összezsúfolt madarak.  

Fotó: NAV
photo_camera Fotó: NAV

A NAV pénzügyőrei 231 védett madarat találtak az ukrán férfi mikrobuszában. A közel 6 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, értesítették a természetvédelmi hatóságot, valamint természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.  

A jármű vezetője a 231, természetvédelmi oltalom alatt álló madarat – melyek között tengelic, süvöltő és csonttollú is volt – egy olaszországi étterembe szállította volna eladásra.

A pénzügyőrök a közel 6 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, értesítették a természetvédelmi hatóságot, valamint természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

A Hortobágyi Madárpark oldala szerint a madarakat a hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol kiderült, mennyire tartották meg kondíciójukat és röpképességüket. 

link Forrás

A csonttollúak kiengedésük után a kórházban azonnal táplálkozni kezdtek a felkínált csipkebogyóból. A süvöltők és a tengelicek még óvatosabbak voltak, de már ők is fürödtek és ittak. Összesen 228 madár érkezett a kórházba, ebből  42 süvöltő, 47 csonttollú és 139 tengelic. Sajnos ezeknek egy része elhullott. A megmaradt madarakat egy rövid megfigyelés és kondíciójavítás erejéig bent tartották, de a héten, gyűrűzés után, nagy részük visszakerülhetett a természetbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.