Túl erős madárszaga volt a madárcsempésznek, amikor át akart kelni a határon Záhonynál

2017 március 1., szerda 8:23
72

 A NAV pénzügyőrei egy lengyel mikrobuszt ellenőriztek Záhonynál, amit egy ukrán férfi vezetett. Az ellenőrzéskor szokatlan szag keltette fel a pénzügyőrök gyanúját, akik négy kisméretű ketrecet fedeztek fel a busz hátsó ülései alatt. A csempészetre kialakított ketrecekben mozdulni is alig tudtak az összezsúfolt madarak.  

Fotó: NAV

A NAV pénzügyőrei 231 védett madarat találtak az ukrán férfi mikrobuszában. A közel 6 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, értesítették a természetvédelmi hatóságot, valamint természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.  

A jármű vezetője a 231, természetvédelmi oltalom alatt álló madarat – melyek között tengelic, süvöltő és csonttollú is volt – egy olaszországi étterembe szállította volna eladásra.

A pénzügyőrök a közel 6 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, értesítették a természetvédelmi hatóságot, valamint természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

A Hortobágyi Madárpark oldala szerint a madarakat a hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol kiderült, mennyire tartották meg kondíciójukat és röpképességüket. 

A csonttollúak kiengedésük után a kórházban azonnal táplálkozni kezdtek a felkínált csipkebogyóból. A süvöltők és a tengelicek még óvatosabbak voltak, de már ők is fürödtek és ittak. Összesen 228 madár érkezett a kórházba, ebből  42 süvöltő, 47 csonttollú és 139 tengelic. Sajnos ezeknek egy része elhullott. A megmaradt madarakat egy rövid megfigyelés és kondíciójavítás erejéig bent tartották, de a héten, gyűrűzés után, nagy részük visszakerülhetett a természetbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt