Hiába tüntettek kétezren Szombathelyen azért, hogy Jordán Tamás maradjon a helyi színház vezetője

KULTÚRA
2017 március 02., 19:58
comments 129

Miközben a városi közgyűlés éppen a Weöres Sándor Színház sorsáról tárgyalt, odakinn a vaol.hu beszámolója szerint kétezren gyűltek össze, hogy támogatásukról biztosítsák a színház alapító-igazgatóját.

Jordán Tamás mögött óriási volt a szakmai összefogás is, minden fontosabb színházi szereplő felszólalt mellette, a csütörtöki tüntetésen pedig videóüzenetben jelentkezett be Töröcsik Mari is, hogy támogatásáról biztosítsa a rendezőt.

(Szombathely, 2017. március 2...Szimpatizánsok Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatója mellett tüntetnek a szombathelyi városháza elõtt 2017. március 2-án. A közgyûlés napirendjén szerepel a színház igazgatói pályázata...MTI Fotó: Büki László)
photo_camera (Szombathely, 2017. március 2...Szimpatizánsok Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatója mellett tüntetnek a szombathelyi városháza elõtt 2017. március 2-án. A közgyûlés napirendjén szerepel a színház igazgatói pályázata...MTI Fotó: Büki László)

Mindez azonban nem sokat ért, a szinhaz.hu-n megjelent összefoglaló szerint a szombathelyi közgyűlésben nem kapott többséget Jordán Tamás pályázata, így új pályázatot írnak ki a színház vezetésére.

A közgyűlésnek eredetileg március 2-áig kellett volna döntenie arról, ki irányítsa tovább ügyvezetőként a színházat, a teátrum élén tíz éve álló Jordán mellett Dér András filmrendező jelentkezett még. Jordán azonnal nyilvánosságra hozta a pályázatát, ebben az addigi munka folytatását ígérte. Dér viszont nem hozta nyilvánosságra, a nyugat.hu viszont kiszivárogtatta. Erre válaszul február közepén Dér András inkább visszavonta indulását. A Népszava írt arról, hogy Dér pályázatát többek között Vidnyánszky Attila és Eperjes Károly támogatta. 

A szakmai bizottság február 21-én ült össze, de nem tudtak dönteni arról, hogy támogassák-e az egyetlen versenyben maradt pályázatot. Jordán újraválasztásáért tízezer fős Facebook-csoport is alakult, kiálltak mellette a Nemzet Színészei, Pintér Béla és társulata, az Örkény Színház vagy a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata is.

A Népszava csütörtökön arról írt, hogy a közgyűlésben nagyon szoros lehet az állás, a fideszes képviselők az új pályázat mellett, míg az ellenzékiek Jordán pályázata mellett szavazhatnak, és így 10-10 lehet az állás, ebben a helyzetben pedig egy jobbikos képviselő szavazatán múlhatott a döntés. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.