Lázadók támadtak az épülő Nílus-gátra Etiópiában

Munkások az épülő Nagy Reneszánsz Gáton a Kék-Níluson, Etiópia és Szudán határán. AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER

Kézifegyverekkel és gránátvetőkkel felfegyverkezett szakadár fegyveresek támadtak a Szudán és Etiópia határán 4,2 milliárd dollárból 2011 óta épülő, jelenleg félkész gigagát, a 74 milliárd köbméternyi víz tározására tervezett Nagy Reneszánsz Gát építési területére.

Az etióp hatóságok szabotázsakciónak minősítették a támadást, amit az Eirtrea támogatását élvező Benisangul Népi Felszabadítási Mozgalomnak tulajdonítottak. Az összecsapásokban 13 szakadár vesztette életét.

Hét támadó a szomszédos Szudánba menekült, de a szudáni hatóságok kiadták őket az etiópoknak.

Afrika leendő legnagyobb duzzasztógátjának építési terve nagy pánikhullámot váltott ki Egyiptomban, ahol attól tartottak, hogy elapasztja a Nílus vizét. A két ország között diplomáciai vita robbant ki. Végül két évvel ezelőtt Etiópia, Szudán és Egyiptom politikai vezetői Kartúmban aláírták a Nílus vizének felosztását szabályozó alapelvekről szóló megállapodást, jelentős lépést téve ezzel egy több éves diplomáciai viszály végleges rendezése felé. (Via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.