Lázadók támadtak az épülő Nílus-gátra Etiópiában

külföld
2017 március 02., 05:15
comments 31
Munkások az épülő Nagy Reneszánsz Gáton a Kék-Níluson, Etiópia és Szudán határán. AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER
photo_camera Munkások az épülő Nagy Reneszánsz Gáton a Kék-Níluson, Etiópia és Szudán határán. AFP PHOTO / ZACHARIAS ABUBEKER

Kézifegyverekkel és gránátvetőkkel felfegyverkezett szakadár fegyveresek támadtak a Szudán és Etiópia határán 4,2 milliárd dollárból 2011 óta épülő, jelenleg félkész gigagát, a 74 milliárd köbméternyi víz tározására tervezett Nagy Reneszánsz Gát építési területére.

Az etióp hatóságok szabotázsakciónak minősítették a támadást, amit az Eirtrea támogatását élvező Benisangul Népi Felszabadítási Mozgalomnak tulajdonítottak. Az összecsapásokban 13 szakadár vesztette életét.

Hét támadó a szomszédos Szudánba menekült, de a szudáni hatóságok kiadták őket az etiópoknak.

Afrika leendő legnagyobb duzzasztógátjának építési terve nagy pánikhullámot váltott ki Egyiptomban, ahol attól tartottak, hogy elapasztja a Nílus vizét. A két ország között diplomáciai vita robbant ki. Végül két évvel ezelőtt Etiópia, Szudán és Egyiptom politikai vezetői Kartúmban aláírták a Nílus vizének felosztását szabályozó alapelvekről szóló megállapodást, jelentős lépést téve ezzel egy több éves diplomáciai viszály végleges rendezése felé. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.