Hatalmas bejelentés készül a Mészáros Lőrinc körüli tőzsdei cégbirodalomban

gazdaság
2017 március 03., 08:41

Felfüggesztették két részvény, az Opimus és a Konzum kereskedését is a Budapesti Értéktőzsdén – közölte a két cég. Közös a két cégben, hogy az utóbbi hónapokban egyre több jelzés szerint nagyon erősen kötődnek Mészáros Lőrinchez.

„A Kibocsátó (...) 2017. március 3-án olyan bejelentésről kíván tájékoztatást közzétenni, amely az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja”,

– indokolt a két társaság. Vajon mi lesz a bejelentés? Talán egyesül a két cég, kivezetik őket a tőzsdéről, vagy valami más? Kíváncsian várjuk.

Az Opimus korábban a Buda-Cash csalás miatt elbukott vezetőinek érdekeltségeit fogta össze (a cégcsoportban van kazángyár, építőipari cég és agárvállalat is), de ezen a cégen keresztül vették meg a Mészáros Lőrinchez közeli üzleti körök a fél magyar médiapiacot (a Mediaworksöt és a vidéki lapokat), és szüntették meg a Népszabadságot.

Február utolsó hetében kiszállt a két ismeretlen offshore cég az Opimus tulajdonosai közül, a Cariati Holding és a TAC Investment, azt eddig nem lehetett tudni, hogy kinek adták el a részvénycsomagjukat. Korábbi piaci pletykák szerint Mészáros vagy emberei ezt a két céget szerezték meg a Buda-Cash előzetesből tavaly kihozott vezetőitől.

A Konzumban múlt pénteken jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc egy 20 százalékot részvénycsomagot vett. Már korábban is ebben a cégben kezdték el összevonni az Orbán Viktor rokonságánál épített nemzeti szállodalánc cégeit. Miután betette a cégbe a lábát az általános székfoglaló üzletemberként emlegetett Jászai Gellért, a Konzum megvette Leisztinger Tamástól a Hunguest Hotels 14 szállodáját, a cégben megjelentek Mészáros Lőrinc és Tiborcz István emberei, aztán kaptak egy 30 milliárd forintos hitelkeretet az állami Eximbanktól.

Amióta Mészáros Lőrinc múlt pénteken megjelent tulajdonosként is a Konzumban, a cég részvényeinek árfolyama kilőtt, sőt, megduplázódott (57 -> 116 forint). Az Opimusszal még tavaly nyáron lement a nagy rally, akkor 12 forintról pár nap alatt 40 forintig emelkedett az árfolyam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.