Jól vannak a kanyaróval fertőzött egészségügyi dolgozók

2017 március 4., szombat 20:33
21

Szentes Tamás országos tisztifőorvos az M1 szombat esti adásában számolt be arról, hogy a kanyaróval fertőzött egészségügyi dolgozók állapota kielégítő, családjuk körében gyógyulnak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal időközben közleményben jelezte, hogy fontos ellenőrizni a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásainak dokumentációját, és akik nem kaptak második oltást, azoknál azt pótolni kell. 

Elsősorban azokat érinti ez, akik 1969 után és 1989 előtt születtek, és nem tudják igazolni, hogy mindkét  kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (rubeola) elleni MMR-oltást megkapták.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Referencia Laboratóriuma 2017. március 4-én négy egészségügyi dolgozónál igazolt kanyaró megbetegedést, akik a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (CSMEK) Makói tagintézményében dolgoznak. Egy további beteg esetében valószínű, hogy kanyaróról van szó, öt beteg leleteit vizsgálják a szakemberek.  

Romániában kanyarójárvány tört ki, és már 16-an meghaltak, miután az ortodox egyházhoz közeli szervezetek kampányt indítottak az oltások megtagadása ellen, emiatt behurcolt megbetegedésekre folyamatosan számítani kell, és így épp a betegellátás első vonalában dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben. 

A kanyaró nagyon ragályos, fertőző betegség, kiütések jelzik, de már napokkal a bőrpanaszok megjelenése előtt fertőző lehet. Korai tünetei az influenzához hasonlóak: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás jellemzi, ezt követően jelennek meg a jellegzetes piros bőrkiütések az arcon és a testen egyaránt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt