Jól vannak a kanyaróval fertőzött egészségügyi dolgozók

Egészségügy
2017 március 04., 20:33
comments 21

Szentes Tamás országos tisztifőorvos az M1 szombat esti adásában számolt be arról, hogy a kanyaróval fertőzött egészségügyi dolgozók állapota kielégítő, családjuk körében gyógyulnak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal időközben közleményben jelezte, hogy fontos ellenőrizni a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásainak dokumentációját, és akik nem kaptak második oltást, azoknál azt pótolni kell. 

Elsősorban azokat érinti ez, akik 1969 után és 1989 előtt születtek, és nem tudják igazolni, hogy mindkét  kanyaró-mumpsz-rózsahimlő (rubeola) elleni MMR-oltást megkapták.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Referencia Laboratóriuma 2017. március 4-én négy egészségügyi dolgozónál igazolt kanyaró megbetegedést, akik a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (CSMEK) Makói tagintézményében dolgoznak. Egy további beteg esetében valószínű, hogy kanyaróról van szó, öt beteg leleteit vizsgálják a szakemberek.  

Romániában kanyarójárvány tört ki, és már 16-an meghaltak, miután az ortodox egyházhoz közeli szervezetek kampányt indítottak az oltások megtagadása ellen, emiatt behurcolt megbetegedésekre folyamatosan számítani kell, és így épp a betegellátás első vonalában dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben. 

A kanyaró nagyon ragályos, fertőző betegség, kiütések jelzik, de már napokkal a bőrpanaszok megjelenése előtt fertőző lehet. Korai tünetei az influenzához hasonlóak: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás jellemzi, ezt követően jelennek meg a jellegzetes piros bőrkiütések az arcon és a testen egyaránt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.