Nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy ír katolikus gyerekotthon melletti tömegsírban

külföld
2017 március 04., 09:20
comments 378

Az írországi Tuam nevű kisvárosban egy évtizedekkel ezelőtt bezárt katolikus gyerekotthon kertjében nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy jelöletlen tömegsírban.

AFP PHOTO / PAUL FAITH
photo_camera AFP PHOTO / PAUL FAITH

A megtalált emberi maradványok 35 hetes és 3 éves életkor között meghalt gyerekekhez tartoznak. Nagy részüket az ötvenes években helyezték el a földalatti kriptában, az itt működő, katolikus nővérek által vitt gyerekotthon 1961-ben zárt be. Az intézmény egyike volt annak a tucatnyi otthonnak, ahol árvák és házasságon kívül szülő anyák találtak menedéket.

A vizsgálat akkor indult, amikor 2014-ben egy helyi történész megtalálta a nyolcszáz gyerek halotti bizonyítványát. Igaz, helyi lapok szerint már évtizedek óta pletykáltak a tömegsírról, többen is beszámoltak csontokkal játszó környékbeli gyerekekről, sőt egy nő alatt beszakadt a föld a hetvenes években, és kisgyerekek holttestével teli kriptában találta magát. Az ilyen jelöletlen tömegsírok létesítése a nagy gyerekhalandóság idején nem volt ritka az ír katolikus intézményeknél. (Irish TimesLA Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.