Nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy ír katolikus gyerekotthon melletti tömegsírban

2017 március 4., szombat 9:20
378

Az írországi Tuam nevű kisvárosban egy évtizedekkel ezelőtt bezárt katolikus gyerekotthon kertjében nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy jelöletlen tömegsírban.

AFP PHOTO / PAUL FAITH Fotó: PAUL FAITH

A megtalált emberi maradványok 35 hetes és 3 éves életkor között meghalt gyerekekhez tartoznak. Nagy részüket az ötvenes években helyezték el a földalatti kriptában, az itt működő, katolikus nővérek által vitt gyerekotthon 1961-ben zárt be. Az intézmény egyike volt annak a tucatnyi otthonnak, ahol árvák és házasságon kívül szülő anyák találtak menedéket.

A vizsgálat akkor indult, amikor 2014-ben egy helyi történész megtalálta a nyolcszáz gyerek halotti bizonyítványát. Igaz, helyi lapok szerint már évtizedek óta pletykáltak a tömegsírról, többen is beszámoltak csontokkal játszó környékbeli gyerekekről, sőt egy nő alatt beszakadt a föld a hetvenes években, és kisgyerekek holttestével teli kriptában találta magát. Az ilyen jelöletlen tömegsírok létesítése a nagy gyerekhalandóság idején nem volt ritka az ír katolikus intézményeknél. (Irish TimesLA Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt