Az osztrák kancellár felmondaná Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat

2017 március 5., vasárnap 6:27

Christian Kern az egész Európai Unióban megtiltaná a török politikusoknak, hogy  belpolitikai témákban kampányoljanak. Az oszrák kancellár a Welt am Sonntagnak mondta azt, hogy „hasznos volna az EU közös fellépése ezen a téren, hogy megakadályozza az ilyen kampányrendezvényeken való részvételt”. A közös fellépés haszna az volna, hogy „nem egyes országok kerülnének nyomás alá, amelyekben megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország”.

Az ankarai kormány minisztereket akar Németországba küldeni, hogy a Recep Tayyip Erdogan elnök által kezdeményezett alkotmánymódosítással házaljanak az ott élő török választópolgárok előtt. Az érintett települések azonban több ilyen rendezvény megtartását lemondták, ami nem esett valami jól a török kormánynak. 

Christian Kern - Fotó: AFP/Uwe Lein Fotó: Uwe Lein/AFP

Miután Törökországban kémkedés vádjával letartóztatták a Welt tudósítóját, több német politikus is követelni kezdte, hogy ne engedjék be Németországba a török elnököt. 

Az osztrák kancellár szerint a szólásszabadság Törökországban idegen szónak számít. Kern követelte, hogy 

ne csak átmenetileg függesszék fel Törökországgal az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásokat, hanem véglegesen fejezzék is be azokat. 

Azt mondta, nem lehet egy olyan országgal tárgyalni a tagságról, amelyik folymatosan eltávolodik a demokratikus normáktól és a jogállami elvektől. Egyben megvonná az országtól a 2020-ig járó 4,5 milliárd eurós támogatást is. 

Közben Sigmar Gabriel német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nem küldjék teljesen padlóra a német-török kapcsolatokat.  

Recep Tayyip Erdogan egy kölni rendezvényen 2014-ben - Fotó: AFP/Kayhan Ozer/Anadolu Agency Fotó: KAYHAN OZER

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori elnök jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Christian Kern bírálta az alkotmánymódosítási kezdeményezést is. Szerinte egy elnöki rendszer bevezetése még jobban gyengítené Törökországban a jogállamiságot, korlátozná a hatalmi ágak elválasztásának elvét és ellentmondana az Európai Unió értékeinek.

Németországban él a Törökország határain kívül élő törökök legnagyobb része, és a közösség közel hárommillió tagja közül minden második szavazójoggal is rendelkezik Törökországban.

A hollandiai Rotterdamban szintén megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket, és nem kívánatosnak nevezte a török politikusok kampányszerepléseit nemrég az osztrák kormány is. (FAZ/MTI)