Betörtek a Párizs melletti állatkertbe, háromszor fejbelőtték az orrszarvút, majd láncfűrésszel levágták a nagyobbik orrszarvát

Idilli helyszínen, egy Párizs melletti kastély buja parkjában, a Thoiry vadasparkban történt az állakertek történetének egyik legvéresebb támadása keddre virradóra.

Az állatkert friss Facebook-bejegyzéséből a brutális akció sok részlete kiderül. A tettes, vagy valószínűleg inkább tettesek a kerítésen át először bejutottak a parkba, majd két ajtót is feltörve behatoltak a szélesszájú orrszarvúak házába. Ott három fejlövéssel végeztek Vince-szal, a mindössze négyéves hímmel, aztán - feltehetőleg láncfűrésszel - levágták a nagyobbik, elülső orrszarvát. A csonkolást a kisebbik lefűrészelése felénél hagyták abba, az állatkert bejegyzése szerint vagy mert megzavarták őket, vagy mert elromlott a láncfűrészük.

Vince mellett ott aludt Gracie, a 37 éves nőstény és Bruno, az 5 éves hím is, de őket már nem bántották. A bűnözők annak ellenére jártak sikerrel, hogy a parkot kamerarendszer védi és öt ápoló is ott lakik az intézményben.

A bejegyzésben az állatkert megemlíti, hogy egy kiló szélesszájúszarv 2015-ben 18 millió forintnak megfelelő euróba került a feketepiacon. Egy átlagos első orrszarv négy kiló körüli, vagyis majdnem 80 millió forintot ér.

A szélesszájú a messze legnagyobbra növő orrszarvúfaj, közel 4 tonnájával a világ második legnagyobb szárazföldi emlőse az afrikai elefánt után. A Budapesti Állatkertben több példány is él, nálunk született a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant szélesszájúja, Layla, illetve az első olyan kölyök is, akit fagyasztott hímivarsejtek felhasználásával segítettek a világra.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.