Sok embert temethetett maga alá a lavina a franciaországi Tignes-ben

UPDATE 13:02: Az aggasztó gyorsjelentések ellenére végül kiderült, hogy nagyon szerencsés kimenetelű volt a katasztrófa, még csak sérültjei sincsenek.

Lavina temetett maga alá sielőket a népszerű francia síterepen, Tignes-ben. Egyelőre még semmi hivatalosat nem közöltek a rendőrök, de szemtanúkra hivatkozva azt mondták, hogy

"sok ember"

volt a pályákon a katasztrófa idején.

A drámát fokozza, hogy a rossz látási viszonyok, az erős köd miatt a mentőalakulatok nem használhatják a helikoptereiket. A mentők eleve arra számítanak, hogy napokig kell ásniuk a hóban túlélők és áldozatok után kutatva.

Tignes-ben amúgy mára az ötfokozatú veszélyskála szerint négyes besorolású figyelmeztetés volt érvényben lavinákra. Épp ezért a síelők elől le is volt zárva a pálya.

Tignes és környéke a Google Maps-en. A Carline pálya nincs feltűntetve.

Egy a helyszínen tartózkodó újságíró beszámolója szerint napok óta erősen havazott, ezért a hegyivezetők megelőző, mesterséges lavinákat is indítottak, hogy csökkentsék a veszélyt. Hiába.

A lavina a Carline nevű pályán söpört végig. Ez egy kék besorolású, vagyis a legkönnyebnek számító pálya, amit általában kezdők vagy gyerekek, családosok használnak. A rendőrség jelentése szerint a tiltás ellenére használtak is, a lavina után a hóból több helyen is sífelszerelés lógott ki.

Februárban egy lavina négy snowboardost temetett maga alá Tignes-ben, de nem egy kijelölt pályán. Ők nem élték túl a tragédiát. (Via BBC)